Libertate plătită cu bani din evaziune

Directia generala a Finantelor Publice BotosaniMai multi botosaneni acuzati de trafic cu alcool si tigari au ramas liberi si si-au salvat averile dupa ce au platit bani statului.

Evazionistii sunt dispusi sa scoata sume mari din buzunare pentru a-si cumpara libertatea. Dupa ce au tras „tunuri” de miliarde in urma afacerilor ilegale, unii accepta sa scoata banii de la ciorap si sa plateasca taxele si impozitele la bugetul de stat numai pentru a scapa de puscarie. Acest „curent” a inceput sa se manifeste de anul trecut, cand procurorii si politistii de la Investigarea Fraudelor au pus sechestre pe bunurile evazionistilor. Ca a fost vorba de case, masini, terenuri, conturi bancare sau bijuterii, anchetatorii nu au iertat nimic, iar masura pare sa aiba efect, „ilegalistii” incepand sa achite prejudiciile aduse la bugetul de stat. „Este un drept prevazut in lege. Acolo unde prejudiciul este de sub 50.000 de euro, iar banii se platesc din timpul anchetei, cei cercetati sunt scosi de sub urmarirea penala si primesc o amenda”, a declarat Titiana Ungureanu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Suma record platita de evazionisti cu alcool

Anul trecut, de exemplu, in urma sechestrelor aplicate, procurorii au reusit sa recupereze peste 600.000 de lei de la evazionisti.

Suma cea mai mare, de peste 210.000 de lei, a fost platita de fratii Alin Constantin si Bogdan Florin L., din Botosani, trimisi in judecata pentru evaziune cu alcool. Cei doi cumparau alcool etilic la negru si, cu ajutorul unei instalatii clandestine, fabricau bauturi alcoolice pe care le vindeau prin judet. Cand i-au retinut, procurorii au pus sechestru pe doua apartamente, pe un Porsche Cayenne, dar si pe terenuri. Trimisi in judecata, cei doi au realizat pericolul, iar la primul termen al procesului au platit presupusul prejudiciu adus bugetului de stat prin neplata accizei si a celorlalte obligatii fiscale. Rezultatul – au scapat cu pedepse de sase luni inchisoare cu suspendare.

Iar cazul nu este singular. Prins cu tigari de contrabanda, Daniel T. de 22 de ani risca sapte ani de inchisoare. Ca sa scape de puscarie, el a achitat acciza, TVA-ul si taxele vamale pentru tigarile cu care a fost prins – adica 65.600 de lei – si a fost scos de sub urmarire penala.

Ultimul caz este cel al fostului administrator de la Apollo SRL Bucecea, Cristian Ionel Visan, care a scapat si el de un dosar penal. Retinut la sfarsitul lunii iunie 2011 pentru afaceri ilegale cu bauturi alcoolice, Visan a platit impozitul pe profitul aferent stabilit de Directia Finantelor Publice, adica undeva la aproape 600 de lei, si a fost scos de sub urmarire penala. In schimb, doi dintre complicii lui, Ionel Maricuta, de 49 de ani, din comuna Miroslovesti (jud. Iasi) si Gheorghita Volosciuc, de 50 de ani din Dorohoi, care au gestionat intreaga afacere, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de evaziune fiscala, prejudiciul in cazul lor fiind stabilit la peste 100.000 de lei.

Milioane de lei aduse de sechestre

Fenomenul este resimtit si de cei de la Fisc, care spun ca, numai in primele patru luni ale acestui an, prin aplicarea sechestrelor asiguratorii, s-a reusit recuperarea altor 272.000 de lei de la 17 agenti economici, care se adauga la cele 2,7 milioane de lei incasate anul trecut. „E o metoda mai facila de recuperare a creantelor tinand cont ca in acest moment pe piata de tranzactionare a bunurilor mobile si imobile nu exista cereri de achizitii”, a recunoscut Dan Nechifor, directorul Administratiei Financiare Botosani, care a lasat sa se inteleaga faptul ca institutia ar fi pierdut mai mult daca trecea la executari silite.

Sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *