Profesorii care vor posturi de conducere în învăţământ vor trebui să facă parte din Corpul naţional de experţi în educaţie

Daniel Botezatu, inspector general adjunct al ISJ
Daniel Botezatu, inspector general adjunct al ISJ

Cadrele didactice care aspira la un post de conducere, respectiv inspector şcolar sau director de şcoală, va trebui să facă parte, potrivit noii legi a educaţiei, din Corpul naţional de experţi în management educaţional. Practic, actualii directori ai unităţilor de învăţământ,  inspectori şcolari precum şi aspiranţi la funcţii în învăţământ vor trebui să se înscrie între 27 februarie  şi 5 martie on-line pentru a dobândi acest statut, când se vor compara datele înscrise de candidat cu cerinţele obligatorii.

Cei interesaţi trebuie să completeze online un formular de selecţie, iar pe 6 martie se vor afişa listele cu candidaţii care au fost declaraţi admişi. La concursul de selecţie pentru dobândirea calităţii de membru al corpului naţional de experţi poate participa orice cadru didactic care face dovada acumulării a 60 de credite în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educaţional, este titular în învăţământ şi cu gradul didactic de cel puţin II, a obţinut calificativul foarte bine în ultimii patru ani şi nu a fost sancţionat disciplinar, nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere prin hotărâre judecătorească. 

Între 7 şi 12 martie se depune portofoliul cu documentele la Inspectoratul Şcolar de către candidaţii declaraţi admişi online. Preşedintele comisiei de înscriere şi evaluare a portofoliilor la nivelul IŞJ  este inspectorul general adjunct Horia Negrescu. Din comisie mai face parte juristul instituţiei şi câte doi inspectori pentru câte 250 de dosare depuse. Pe 20 aprilie, va fi emis ordinul de ministru cu persoanele care au reuşit să devină membri în Corpul naţional de experţi.

O condiţie pentru accederea la funcţii de conducere de îndrumare şi control, respectiv de director, de inspector şcolar, inspector şcolar general şi alte funcţii din cadrul ministerului este aceea de face parte din Corpul naţional al exeperţilor. Prin ordin de ministru s-a stabilit calendarul acestei activităţi. Inspectorii vor evalua directorii şi Ministerul educaţiei evaluează inspectorii„, a declarat Daniel Botezatu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Acesta a declarat că cel mai probabil pe lângă actualii directori se vor înscrie la această selecţie foşti directori, dar şi aspiranţi la funcţii de conducere. În cazul în care va fi organizat concurs pentru ocuparea unei funcţii de director de şcoală, candidaţii vor trebui să facă parte din acest corp de experţi, altfel nu va fi primit în concurs.

Vezi metodologia : selectie corp exeperti educatie

2 thoughts on “Profesorii care vor posturi de conducere în învăţământ vor trebui să facă parte din Corpul naţional de experţi în educaţie

  1. Pentru expert in orice domeniu se da examen,nu se depun dosare cu principala solicitare sa fi fost director,inspector etc.Nu stiti criteriu de numire a directorilor,inspectorilor etc,lipirea de afise si mita pentru post.Asta-i reforma invatamintului mult trimbitata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *