Angajaţii unei primării, lăsaţi fără salarii, după ce banii au fost furaţi

buzunare goale Angajaţii unei primării din judeţul Botoşani au rămas fără salariile din luna iulie 2009, după ce banii aferenţi au dispărut din casieria instituţiei. Funcţionarii publici, personalul auxiliar şi profesorii din comună ar fi trebuit să primească, în luna iulie 2009, banii pentru munca prestată în luna iunie, însă, când a venit ziua de salariu, Primăria nu a mai avut bani.

Totul s-a întâmplat în comuna Ripiceni, unde sediu Primăriei a fost spart în perioada 10- 13 iulie 2009, iar din casierie au dispărut 25.346 de lei.

După furt, angajaţii Primăriei au dat în judecată instituţia pentru neplata salariilor, iar comuna a fost obligată la plata respectivelor salarii prin hotărârea judecătorească din data de 1 octombrie 2010. Hotărârea, deşi definitivă şi irevocabilă, nu a fost pusă în executare încă, dar investită cu formulă executorie.

Funcţionarii Primăriei din Ripiceni refuză să vorbească pe această temă, iar primarul comunei, Ioan Burciu, se află în concediu medical.

De altfel, faptele sunt prevăzute şi în raportul Curţii de Conturi, care arată că „ordonatorul principal de credite nu a luat măsuri pentru elucidarea împrejurărilor, individualizarea responsabilităţilor şi recuperarea prejudiciului cauzat comunei Ripiceni prin furtul numerarului în sumă de 25.346 lei din casierie”. 

Curtea de conturi impută primarului  că „nu a fost atrasă răspunderea contractuală a societăţii comerciale care a prestat serviciul de pază de noapte în baza contractului de servicii şi a planului de pază aprobat de organele de poliţie” şi că „în perioadele neacoperite prin serviciul de pază de noapte contractat, nu a fost asigurată paza bunurilor şi a valorilor deţinute în sediul instituţiei”.

De altfel, pentru neîndeplinirea responsabilităţilor ce îi revin privind asigurarea pazei şi integrităţii bunurilor şi valorilor deținute de comună, primarul a fost sancţionat contravenţional de către Poliţie.

Autorii furtului nu sunt încă identificaţi până în acest moment.

One thought on “Angajaţii unei primării, lăsaţi fără salarii, după ce banii au fost furaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *