INEDIT! Vezi cum face o botoşăneancă torturi 3D excentrice

Mariana Vatamaniuc
Mariana Vatamaniuc

Croitoreasă de profesie, Mariana Vatamaniuc a furat meserie în Spania unde a fost ajutor de bucătar. Femeia „croieşte” acum în marţipan torturi în formă de pantofi, genţi şi chiar sâni.

Toată viaţa ei, Mariana Vatamaniuc (43 ani) a stat la maşina de cusut. Croitoreasă de profesie, femeia a plecat la muncă în Spania în urmă cu şase ani ca să îşi poată întreţine copiii la facultate. Pricepută în ale bucătăriei, Mariana s-a angajat ca ajutor de bucătar într-un restaurant. Doi ani a trudit în străinătate, dar nu regretă pentru că a avut multe de învăţat de la specialişti în cofetărie. „Am avut norocul să întâlnesc la restaurant nişte cofetari englezi, chemaţi să facă tortul pentru o petrecere. Am stat pe lângă ei şi am furat meserie“, mărturiseşte femeie.

  

 

„Habar nu aveam ce este marţipanul”
Întoarsă acasă, Mariana Vatamaniuc a decis să înceapă propria afacere. S-a înscris la cursuri de cofetar, a studiat reţete pe internet şi s-a apucat de treabă în atelierul deschis în localitatea Vlădeni, situat la 12 kilometri de Botoşani. „Habar nu aveam ce este marţipanul. Mai făcusem torturi pentru familie, dar nu din acestea excentrice. Ideea m-a atras însă foarte mult“, a spus cofetarul. Cu ochiul format din croitorie, cu multă imaginaţie şi mai ales răbdare, Mariana Vatamaniuc s-a pus pe treabă. Primul tort din marţipan l-a făcut pentru aniversarea naşilor de cununie şi toată lumea a fost surprinsă. „Aşa am prins curaj şi am lăsat frâu liber imaginaţiei“, spune femeia care a preparat în ultimii doi ani torturi de toate felurile, unele mai ciudate decât altele.
Vestea că la Vlădeni se fac torturi excentrice s-a răspândit. Clientela este variată, spune cofetarul, care încearcă să ţină pasul cu cerinţele ciudate ale clienţilor. „O domnişoară mi-a cerut să îi fac un tort în formă de sâni pentru aniversarea prietenului ei. Am muncit 12 ore pentru un bust generos şi dulce“, spune Mariana Vatamaniuc.  Genţi, pantofi, scene din desene animate, din filme ori peisaje din natură sunt doar o parte din operele dulci realizate de aceasta.
Decisă să schimbe moda dulciurilor în România, cofetarul s-a specializat în prepararea torturilor 3D. Ideea i-a venit urmărind o emisiune pe Discovery – „Cake Boss“. „Iluzia 3D vine din decorarea torturilor cu diverse scene sau personaje care trebuie să îţi lase impresia că totul este real“, a spus femeie. Ultima comandă primită a fost un tort de trei kilograme în forma unui pantof roşu, neapărat cu platformă, din tocul căruia iese un căţel flocos. „Cinci ore m-am chinuit numai să pun cârlionţ cu cârlionţ căţelului. Beneficiara este o tânără de 22 de ani, mare iubitoare de modă şi de animale“, a mai spus cofetarul.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *