23 august, Ziua Naţională a României în regimul comunist

tricolor comunist23 august 1944 este o zi controversata din punctul de vedere al semnificatiei politice. Timp de peste patru decenii, pâna la caderea regimului comunist, 23 august a fost ziua nationala a României, marcata cu serbari de strada în toate orasele, pionieri si muncitori scosi la defilare, flori si esarfe fluturate, cântece “patriotice si revolutionare”.

Acum 63 de ani, Regele Mihai I, într-o proclamatie catre tara, anunta iesirea României din razboiul contra Natiunilor Unite, în timp ce maresalul Ion Antonescu si ministrii sai erau arestati.
La putere era înscaunat un guvern format de noua coalitie Blocul National Democratic, din care faceau parte taranistii, liberalii, social-democratii si comunistii.


La 23 august 1944, România a intrat în sfera de influenta a URSS
, cu urmarile stiute. Dincolo de implicatiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata româna a jucat un rol determinant, spun unii istorici, în desfasurarea celui de-al doilea Razboi Mondial. Alaturi de sovietici, militarii români au eliberat Transilvania si au ajuns, luptând împotriva armatei germane, pâna la portile Berlinului.

defilare 23 augustDupa razboi, 23 august a devenit ziua nationala a Romaniei fiind sarbatorita cu fast, in fiecare an, de regimul comunist. Cu toate ca nu au jucat un rol important in evenimentul de la 23 august 1944, comunistii au reusit sa foloseasca actul de la 23 august in folos propriu. De la “insurectie armata”, evenimentul a fost denumit “revolutie de eliberare sociala si nationala antifascista si antiimperialista”, iar regimul comunist si-a arogat timp de peste patru decenii paternitatea actului istoric. In ultimii ani ai regimului, manifestatiile de 23 august au servit la cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, acesta devenind principala figura a momentului. Stadioanele erau pline cu oameni adusi din fabrici, televiziunea transmitea programe speciale, defilari megalomane si petreceri muncitoresti, asa sarbatoreau romanii inainte de revolutie 23 august muncitoresc

2 thoughts on “23 august, Ziua Naţională a României în regimul comunist

  1. Schimbrea era evident ca trebuia facuta 38 000 de tunuri erau gata sa arunce obuzele peste orasele comunele satele ,casele romanilor ! Regele Mihai ,intzelege bine situatzia si asigura libertatea Romanilor deoarece Germania lupatand pt fiecare metru a fost ocupata in partea estica pana in 1989 ! de armata roshie Ro nu putea accepta ca armata roshie sa ocupe Ro zeci d e ani de aceea regele Mihai a avut o intuitzie f buna pt Ro si a asigurat teritoriu caldirile si vietile a miii de soldatzi ..nevinovatzi.. de acel Razboi devastator…Mareshalul Tolbuhin (vezi magazin istoric ) se intanleste cu Regele Mihai pe Marea Neagra ,Regele Mihai i l asigura de intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si infaptuirea insurectiei natzionale la ora D .Astazi Regele Mihai sau Principesa Margareta sant singurele persoane demne de a reprezenta Romania la Bruxxeles Washigton Paris Londra sau Bonn prin comportamentul demn si discursurile f bine directiionate. Politicienii actuali vin din medii obscure si au reactii vulgare si comportamente de mahala pe langa faptul ca prezentza lor nu este pt a face bine Romaniei ci pentru a face afaceri cu statul (si nu nimai ei personal ci si sotziile lor si odraslele care se lafaiesc pe strazile Romaniei cu mashini de peste 50 000 de euro.fara sa aiba nici un merit .. sau explicatie pentru averile detzinute ilegal .(Orice injurie adresata la persoana referitoare la acest text va fi sanctionata conform legii cu amenda sau retentzie a libertatzii personale de minim 8 ani cu munca silnica.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com