Produse alimentare cu miros necorespunzător și pete de mucegai în magazine din județul Botoșani. Aproape 200 de kilograme produse alimentare retrase de la comercializare

Nereguli majore depistate de comisarii de la Protecția Consumatorilor în magazinele din județul Botoșani, în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor Pascale.

Aceștia au desfășurat un control tematic în perioada 15-30 aprilie, privind modul de respectare a prevederilor legale la produsele alimentare specifice sărbătorilor pascale – carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, produse de patiserie, vin, în rețeaua de comercializare și distribuție din mediul urban cât şi din mediul rural.

Magazine verificate înainte de Paște

Au fost verificați un număr de 27 operatori economici, la toți fiind depistate abateri de la legislația privind protecția consumatorilor. S-au găsit produse alimentare cu miros necorespunzător și pete de mucegai ori depozitate în locuri necorespunzătoare sau neigienizate, produse în care eticheta nu conține elemente de identificare ori nu erau traduse în limba română. S-au depistat, de asemenea, fructe și legume care se videau la calitatea I, dar care erau depreciate, prețuri diferite la raft față de casa de marcaj, produse alimentare depozitate în condiții de temperatură necorespunzătoare, ori ouă neigienizate aflate la comercializare, produse cu ambalaje deterioarate, produse comercializate vrac care nu au afișate prețul pe unitatea de măsură. Echipa de control a mai constatat că produsele alimentare erau depozitate în utilaje de congelare/refrigerare neigienizate, cu urme de rugină.

Mai mult, comisarii de la Protecția Consumatorului au găsit produse alimentare reetichetate în magazin, puse la vânzare, cu data durabilității minimale diferită față de cea trecută de producător pe ambalaj, produse congelate cu urme de arsură de congelare și acumulare de gheață.

Opertorii economici au fost sancționați contravențional cu amendă, iar pentru cantitatea cu abateri s-a dispus măsura retragerii definitive de la comercializare.

Pentru abaterile constatate s-a aplicat 27 de amenzi contravenționale în valoare totală de 203.000 lei și au fost retrase definitiv de la comercializare 193  kg produse alimentare în valoare de  12.240 lei.

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *