Zeci de botoșăneni au ajuns la Urgențe mușcați de căpușe. Printre victimele acestor insecte parazite sunt și copilași de un an

foto: istock

Zeci de botoșăneni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Botoșani, mușcați de căpușe, de la începutul acestei luni. Reprezentanții unității spitalicești au precizat, pentru BotosaniNews.ro, că în intervalul 1- 22 mai, nu mai puțin de 48 de persoane au ajuns la Urgențe ca urmare a înțepăturilor de căpușe.

Cel mai în vârstă pacient are 48 de ani, dar cele mai afectate de aceste insecte parazite sunt persoanele de vârsta a II a.

La UPU din cadrul secției de pediatrie s-au prezentat, în același interval de timp, 38 de copii mușcați de căpușe. Cei mai mici pacienți atacați de aceste insecte au un an, dar media de vârstă este de 4-5 ani.

Nu încercați să scoateți căpușa singuri!

Potrivit medicilor botoșăneni, înțepătura de căpușă poate produce durere în locul mușcăturii, umflătură, senzație de
arsură în locul afectat și chiar dificultăți respiratorii.

Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezența căpușei este să mergem la un medic, la  camera de gardă a unui spital, fie el de copii sau de adulți. Îndepărtarea căpușei nu este o intervenție foarte ușoară, pentru că este esențial să fie smuls și capul. În cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenție”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Ioan Asaftei.

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca: Boala Lyme  și Encefalita de căpușă (TBE).

Cum vă puteți apăra

Persoanele care călătoresc în zone cu risc pot reduce expunerea la mușcătura sau înțepătura de căpușă aplicând următoarele măsuri preventive:

  •  Portul de imbracaminte in culori deschise, pentru a putea observa capusele; imbracamintea
    va acoperi mainile si picioarele, pantalonii trebuie introdusi in ciorapi si manecile la camasi
    nesuflecate.
  • Utilizarea substantelor repelente pentru piele expusa
  • Persoanele care au calatorit in zone endemice si care prezinta simptome in urma unei muscaturi
    (intepaturi) de capusa trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul infecionist.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *