Proiect: Absolvenții de liceu care au promovat BAC-ul pot susține din nou cel puțin una dintre probe, pentru mărirea notei

Absolvenții de liceu care au promovat examenul de bacalaureat, dar care își doresc o notă mai mare, pot susține din nou examenul la cel puțin una dintre probe, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de către USR, transmite Edupedu.

În urma reexaminării, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară, prevede proiectul, înregistrat în Senat pe 16 aprilie.

Propunerea legislativă urmărește să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Dacă propunerea va fi adoptată, la actuala lege vor fi adăugate următoarele trei alineate: (12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare (13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară (14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării.

Proiectul trebuie să fie adoptat de ambele camere ale Parlamentului și, ulterior, promulgat de președinte. În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menționează că parcursul profesional al absolvenților de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”.

Aceasta dă exemplul SUA, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învățământul superior, „poate fi susținut de mai multe ori de absolvenți, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, noteaza Libertatea care citează Edupedu.

Se vând primele locuințe ANL din municipiul Botoșani destinate tinerilor specialiști din sănătate. Vezi la ce prețuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *