Botoșaniul, la ceas aniversar! Ce semnifică simbolurile de pe stema municipiului Botoșani, dar și de pe cea a județului

Numele de Botoşani apare menţionat pentru prima oară în “Letopiseţul Ţării Moldovei” al lui Grigore Ureche, în anul 1439. Prima Pecete a orașului Botoșani a fost un păun cu coada răsfirată, ce simboliza podoabele Doamnei Elena Rareș, cumpărate cu bani din venitul târgului.

Astfel, Păunul a fost folosit ca Simbol al târgului Botoșanilor. Pe toate documentele în care apare păunul, se poate vedea inscripția “Pecetea târgului Botaș “.

Mai mult, în 1780 Sfântul Gheorghe apare pentru întâia oară pe stema târgului . Regulamentul Organic a fost promulgat în 1832, iar odată cu acesta s-a schimbat și stema orașului.

În prezent, stema municipiului Botoșani se compune dintr-un scut triunghiular francez antic, cu marginile rotunjite, în vârful scutului pe un câmp roșu, se află un păun de aur, conturnat, cu coada desfacută.

În partea superioară a scutului, pe un câmp argintiu, se afla Crucea Sfântului Gheorghe, de culoare roșie. Scutul este timbrat de o coroana murală de argint, cu șapte turnuri crenelate , ce semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reşedinţă de judeţ.

Păunul din partea inferioară, semnifică statutul unic al târgului medieval Botoșani, acela de apanaj al Doamnei Moldovei .De asemenea , Păunul este simbolul heraldic al Botoşaniului şi semnifică, prin coada răsfirată, statutul deosebit al orașului , fiind simbolul cel mai vechi şi mai specific, ce constituie un adevărat brand pentru oraș .

Despre stema județului nostru, precizăm că aceasta a fost elaborată şi aprobată în forma actuală, în anul 2007. Încastrată într-un scut francez antic, stema conţine principalele simboluri ale Judeţului. Este vorba de o coasă, un rac roşu, marginile negre zimţate şi în mijlocul câmpului, în partea de jos, trei luceferi argintii. Stema judeţului este formată dintr-un scut francez antic, despicat cu insiţiune.

Simbolurile de pe stema Botoşaniului semnifică, în ordine, principalele ocupaţii ale locuitorilor, dar şi bogăţiile regiunii. Astfel coasa înseamnă ocupaţia de bază a locuitorilor judeţului, încă de acum 6000 de ani, dar şi principala bogăţie a judeţului: agricultura.

Racul roşu, fosta stemă a judeţului Dorohoi, contopit cu Botoşaniul semnifică importanta suprafaţă de luciu de apă cu care se mândreşte judeţul nostru. Marginea neagră zimţată reprezintă durerea pierderii ţinutului Herţa, iar cei trei luceferi, marile personalităţi care s-au născut la Botoşani – Eminescu, Enescu şi Iorga, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *