Sentință finală pentru o asistentă de la Spitalul Județean Botoșani, acuzată de corupție. Vezi decizia judecătorilor!

Asistenta şefă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, care a fost arestată pentru încălcarea controlului judiciar,a fost plasată, marți, în arest la domiciliu, în baza unei decizii adoptate de Curtea de Apel Suceava. Mirela Titiliuc, asistenta medicala șef la Secția Boli Infecțioase Adulți, a fost arestată pe 9 aprilie, în baza unui mandat emis de Tribunalul Suceava,  pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la dare de mită, însă a contestat măsura arestării.

Judecătorii Curţii de Apel Suceava au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pentru 30 de zile, cu obligația respectării unor măsuri.

Motivul pentru care Mirela Titiliuc a ajuns după gratii, deşi se afla sub control judiciar în dosarul şpăgilor la angajare, a fost acela că a încălcat obligațiile impuse de a nu lua legătura cu anumite persoane direct sau indirect precum și încercarea de a zădărnici aflarea adevărului prin determinarea unor persoane de a nu declara împotriva ei.

Totodată, față de aceasta s-a extins acțiunea penală cu privire la alte infractiuni de luare de mita, trafic de influenta, ambele în forma continuată și complicitate la dare de mită, vizând primirea unei sume totale de 11 200 de euro de la mai multe asistente-medicale din cadrul secției în legătură cu promovarea examenului din 26.05.2022 de definitivare pe posturi.

Acuzaţiile DNA

În perioada 2020-2022, inculpații Titiliuc Mirela, Surugiu Anca și Anichei Claudiu, ar fi deținut diferite calități în cadrul comisiilor de examinare înființate la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoși, asistent medical debutant pe durată determinată și infirmier.
În acel context, inculpații Surugiu Anca și Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidați subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obținerea unei note minime, respectiv nota 7,00.
În aceleași împrejurări, inculpatele Titiliuc Mirela și Surugiu Anca ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la alți candidați bunuri și sume de bani cuprinse între 500 lei și 10.000 lei.
Ulterior, ca urmare a „ajutorului” oferit de inculpați, toți candidații au promovat concursurile la care s-au înscris.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Solutia pe scurt:

În baza art. 204 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de inculpata Titiliuc Mirela împotriva Încheierii nr. 58 din data de 09.04.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava, pronunţată în dosarul nr. 1324/86/2024 al Tribunalului Suceava. Desfiinţează în totalitate Încheierea nr. 58 din data de 09.04.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava, pronunţată în dosarul nr. 1324/86/2024 al Tribunalului Suceava şi, în rejudecare, dispune: Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava în dosarul de urmărire penală nr. 7/P/2020. În baza art. 215 alin. 7 Cod procedură penală rap. la art. 242 alin. 3 şi 4 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 202 alin. 1, 4 lit. e Cod procedură penală înlocuieşte măsura preventivă a controlului judiciar dispusă prin Ordonanța nr. 7/P/2020 a DNA ST Suceava din data de 15.01.2024, măsură modificată și prelungită prin Ordonanța din data de 13.03.2024, faţă de inculpata TITILIUC MIRELA, cercetată pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: 3 infracțiuni de luare de mită prev. de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, 1 infracțiune de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale) și 1 infracțiune de trafic de influență în formă continuată prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale), 1 infracțiune de complicitate la dare de mită, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 290 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând de la 16.04.2024 până la data de 15.05.2024, inclusiv.

În baza art. 221 alin. 1 şi 2 şi art. 221 alin. 3 rap. la art. 215 alin. 2 lit. e Cod procedură penală, pe durata măsurii arestului la domiciliu inculpata Titiliuc Mirela trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, respectiv locuinţa situată în – fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată; c) să nu comunice, direct sau indirect, cu: – suspecţii/inculpaţii: DORNESCU DANIELA, CABA DOINA, ANDRONACHE CRISTINA NICULINA, CRÎ?MARU COCA STELA, FOC?A MIRELA GABRIELA, OPRI?ANU OVIDIU GABRIEL, HILOTE SÎNZÎIANA, TATARCAN SILVIAN ADRIAN, BALAN VIOREL, SĂRBAN CORNELIA ANCA, CALINCIUC LILIANA LAURA, LISTARI CLAUDIU-CONSTANTIN, DASCĂLU DANIEL, MALANCEA CLAUDIA, PREDA MARINELA, ADOMNOAE OANA-ELENITTA, HÎ?U MIHAELA, VÎRLAN GEORGE MARIAN, DOMINTE MARIA LOREDANA, CABA DINU, CONSTANTINESCU MONICA GEANINA, SURUGIU ANCA, MANEA CATI, ONOFREI NICOLETA PETRONELA, URSULIANU CORNELIU, NECHITA EUGEN, NECHIFOR MIHAI; – cu următoarele persoane: Vasiliu Anca Loredana, Aioane Livia, Lupașcu Lăcrămioara-Doina, Gavril Simona, Șnaider Gabriela, Munteanu Cristina-Vasilica, Irimia Dumitru, Luca Maria, Roșu Elena-Cornelia, Pintilie Mărioara Petronela, Azoicăi Camelia, Rotariu Valerică, Zvorișteanu Felix Ionel, Mihalache Livia, Cataranciuc Simona, Țiprigan Florica, Adomnicăi (fostă Gîlcă) Ana-Maria, Școlnic Daniela, Paveliuc Gabriela-Elena, Radu-Constantin Laurian, Todirișcă Petronela-Lorena, Ursache Ionela, Gabinăț Florentina, Irimia Marinica, Morcov Valentina Gheorghiță, Froicu Raluca, Nastasiu Daniel, Nastasiu Cristina, Ciobanu Dumitrița, Ciobanu Nicoleta, Mihai Andrei-Constantin, Codreanu Zelea, Ionel Dolhescu Elena, Bereșteanu Mihaela. d) să nu exercite funcţiile în exercitarea cărora a săvârşit faptele, respectiv funcţia de membră a comisiilor de concurs/examen ce au ca scop examinarea candidaților pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, precum și funcția de asistent medical în cadrul Secției Boli Infecțioase Adulți aparținând Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani. În baza art. 125 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, desemnează ca organ de supraveghere a modului de îndeplinire a obligaţiilor impuse inculpatei Poliţia municipiului Botoşani, judeţul Botoşani.

În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatei Titiliuc Mirela că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art. 221 alin. 5 Cod procedură penală inculpata Titiliuc Mirela poate părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. În baza art. 221 alin. 8 Cod procedură penală copia prezentei încheieri se comunică, de îndată, inculpatei, Poliţiei municipiului Botoşani desemnată organ de supraveghere în cauză, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti şi Poliţiei de Frontieră Române. În baza art. 221 alin. 9 Cod procedură penală organul desemnat cu supravegherea verifică periodic respectarea de către inculpata Titiliuc Mirela a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus, iar în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa de fond şi în prezenta contestaţie rămân în sarcina acestuia. Pronunţată azi, 16.04.2024, prin punerea minutei la dispoziţia inculpatei şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  42/2024  16.04.2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *