Codul Rutier. Lista completă a bolilor pentru care se suspendă permisul de conducere

Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii  trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Astfel, înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe bza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină, scrie evz.ro.

Astfel, Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto:

Epilepsia este o afecțiune neurologică care poate provoca convulsii și pierderea conștienței. În multe jurisdicții, persoanele cu epilepsie pot fi restricționate sau li se poate interzice complet conducerea auto, deoarece un episod de convulsii în timpul condusului poate reprezenta un pericol serios pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic,prevede legislația rutieră.

Boala Parkinson: Această afecțiune progresivă a sistemului nervos poate afecta abilitățile motorii și coordonarea mișcărilor. Persoanele cu boala Parkinson pot avea dificultăți în a reacționa rapid în situații de trafic și pot prezenta riscuri pentru siguranța rutieră.

Afecțiuni oftalmologice severe.  O vedere bună este condiția de bază  pentru conducerea în condiții de siguranță. Persoanele cu afecțiuni oftalmologice severe, cum ar fi glaucomul avansat sau degenerescența maculară, pot întâmpina dificultăți în a vedea semnele de circulație, marcajele rutiere sau ceilalți participanți la trafic

Anumite tulburări psihologice sau psihiatrice pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță. De exemplu, tulburările de anxietate severe sau depresia pot influența concentrarea și deciziile, ceea ce poate crește riscul de accidente. Iată afcețiunile cele mai des întâlnite pentru care se poate retrage permisul auto:

  • boala cardiacă: poate afecta capacitatea de a conduce, mai ales dacă acestea duc la episoade de leșin, slăbiciune sau amețeli.
  • diabet zaharat: poat crea  fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate afecta funcțiile cognitive și abilitățile motorii. În anumite cazuri, acest lucru poate pune în pericol siguranța rutieră.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *