Spectacol despre eroul Mugur Călinescu susținut de trupa de teatru Drama Club a Colegiul „A.T. Laurian”

Un spectacol despre eroul Mugur Călinescu va fi susținut de trupa de teatru Drama Club a Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Pe 11 aprilie va avea loc premiera spectacolului „Frecventa Liberă”.

Este vorba despre un spectacol ce recompune destinul României în toată absurditatea sa, în ipostazele unui individ îndrăzneț care caută răspunsuri la întrebări interzise în acele timpuri, descoperind un mozaic al sensibilității şi al emoției firești.

Prețul unui bilet este în valoare de 15 lei și poate fi achiziționat de la orice membru al trupei sau, înainte de începerea spectacolului, de la intrare.

Mugur Călinescu a fost un elev la Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani, cunoscut pentru acțiunile sale de protest împotriva regimului comunist din România. A fost declarat post-mortem, luptător împotriva regimului totalitar.

La 16 ani, elev în clasa a XI-a, în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981, a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră o serie de manifeste anticomuniste. Timp de câteva luni, acesta a fost căutat de Securitate. Un profesor de psihologie avea să încerce să îi facă un portret-psihologic, însă acesta avea să fie total eronat. Securiștii urmau să caute un om de peste 30 de ani, cu o maturitate ieșită din comun, și nu un adolescent de 16 ani. În fiecare noapte se făceau inscripții noi, acest lucru punându-i pe jar pe comuniști.

Aceștia au luat peste 80.000 de probe de scris, ceea ce însuma aproape toată populația matură din Botoșani. Toți securiștii au memorat pe de rost inscripțiile, astfel putând să le recunoască oriunde. Însă, în data de 18 octombrie, după scrierea a cel puțin 24 de manifeste, Mugur a fost prins în flagrant, la orele 00.55. Acest lucru nu s-a întâmplat datorită progreselor făcute de securiști, ci din cauză că adolescentul ar fi fost turnat de niște colegi, iar mai apoi a fost urmărit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *