Temperaturi record în weekend, la Botoșani. A fost cel mai cald din Moldova

Foto: Getty Images

Temperaturi record pentru sfârșit de martie s-au înregistrat în întreaga țară, însă nicăieri în Moldova nu a fost mai cald ca la Botoșani.  Sâmbătă a fost o zi o excepțională, cu maxime pe țară ce au atins +29,8 ºC la Giurgiu, +28,8 ºC la Zimnicea și +28,6 C la Călărași. Au fost recorduri absolute pentru martie în mai multe locuri, cum ar fi Târgu Mureș (+27,1 C, depășind un record de la 1975).

Până și la Întorsura Buzăului au fost 24,7 ºC, iar la Miercurea Ciuc, cu o zecime de grad mai puțin. La Lugoj au fost +28,5 C, iar la Sebeș și Dumbrăveni, în Transilvania, au fost 27,8 C. Cel mai cald din Moldova a fost la Botoșani, 27,1 C. Cel mai rece din țară în zonele locuite a fost la Sulina: doar +12,6 C.

Și finalul zilei a fost excepțional: la ora 23 erau +23 C la Moldova Nouă și Oravița, ca într-o seară de vară, scrie hotnews.ro. Dimineața zilei de duminică, 31 martie, a adus temperaturi cuprinse între -1,2 ºC la Miercurea Ciuc și +20,2 C la Oravița. Aceasta din urmă este o temperatură excepțională, fiindcă în orașul din Banat s-a înregistrat o noapte tropicală la final de martie.

Nopțile tropicale sunt cele în care minima nu scade sub 20 ºC și se întâlnesc mai ales din iunie în august, dar nu la altitudini mari. De câteva ori pe secol sunt nopți tropicale la final de aprilie la Oravița și Drobeta Turnu Severin, însă o astfel de temperatură apărută în martie este foarte rară. În mod normal minima nopții este undeva pe la 6-7 C la Oravița.

La Oravița, duminică, maxima a fost de +26,5 C, iar spre final de zi, pe la ora 23.00, tot foarte cald era: +23 C.

Duminică la prânz au fost temperaturi cu 11-15 C mai mari decât normalul perioadei, maxima pe țară fiind de 30 ºC, la Călărași, oraș care deține multe recorduri de căldură pentru primăvară și pentru toamnă. Cel mai rece a fost la Sulina: +12,2 ºC la prânz.

La Oltenița au fost 29,5 C, la Zimnicea au fost 29,3 C, iar la Moldova Veche, 29,2 C. Peste 29 C au fost și la Adamclisi. În Transilvania au fost 28 C la Blaj și +27,7 C la Alba Iulia. În Moldova au fost +27,7 C la Roman, conform datelor ANM. La Iași au fost +27,9 C, fiind depășit recordul pentru martie, care data de la 1975.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Incendiu într-o garsonieră din Botoșani. Două persoane scoase de pompieri din locuință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *