Boala periculoasă care se răspândește vertiginos. Botoșani, zona cu risc crescut de infectare

O boală periculoasă se răspândește în România, existând două zone cu risc crescut de infectare. Este vorba de sudul și estul țării, regiuni în care și poluarea este ridicată. Potrivit medicilor de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, România are două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza.

Într-un mesaj publicat, recent, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, directoarea spitalului, medicul Beatrice Mahler, atrage atenția că o calitate slabă a aerului poate influența sănătatea umană în diverse moduri, iar cercetările indică faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză, potrivit gandul.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului, scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză.

De asemenea, agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, afirmă sursa citată.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România. Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori. Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar poate fi prevenită şi vindecată.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *