FOTO Protest în Piaţa Revoluţiei din Botoşani! Zeci de angajaţi ai DGASPC cer majorări de salarii

Un protest are loc, marţi dimineaţă, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, Zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cer majorări de salarii. Acţiunea este organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, afiliat la Federația FNS Pro Asist și Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, care protestează pentru eliminarea funcției de asistent personal din grila de salarizare și menținerea acestor salariați la nivelul venitului minim.

Potrivit sindicaliștilor, această măsură de protest este pentru „ a ne exprima nemulțumirea cu privire la eliminarea în mod discreționar și discriminatoriu a asistenților personali din grila de salarizare a familiei ocupaționale „sănătate și asistență socială” aprobată prin OUG nr.19/2024”.

Motivele organizării protestului sunt: eliminarea unei categorii profesionale defavorizate – asistenți personali – din grila de salarizare privind familia ocupațională sănătate și asistență socială aprobată prin OUG nr. 19/2024 în mod discreționar și discriminatoriu, pentru a nu beneficia de majorare salarială și recunoașterea sporului de vechime; decizia nr. 23/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a eliminat abuziv dreptul asistenților personali la spor pentru condiții de muncă, chiar dacă aceștia îngrijesc persoane încadrate în grad de handicap grav! O mare discriminare între asistenții personali care nu beneficiază de nici un spor pentru condiții de muncă și salariații din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități care beneficiază de spor de condiții de muncă de până la 50%, chiar dacă îngrijesc aceeași categorie de beneficiari iar riscurile sunt aceleași; creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct toate categoriile de salariați iar efectele ei cumulate determină o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. În acest context economic, asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav sunt în risc de sărăcie împreună cu persoanele vulnerabile din îngrijire, având un venit sub limita unui trai decent atât pentru ei, persoana vulnerabilă și familia proprie.

”Asistenții personali reprezintă categoria profesională care îngrijesc copii sau adulți cu handicap grav din familia, reprezintă cea mai rezonabilă soluție la varianta instituționalizării acestor persoane cu dizabilități pentru că îngrijirea se acordă unu la unu, acordând o atenție maximă tuturor nevoilor persoanei vulnerabile, fiind din punct de vedere legislativ considerat ca serviciu social destinat persoanelor cu handicap aflate la domiciliu. Asistenții personali sunt angajați ai direcțiilor de asistență socială sau a primăriilor, nivelul de salarizare este la nivelul minim garantat în plată, dar și așa nu întotdeauna angajatorul acordă drepturile cuvenite astfel că, duc o luptă continuă pentru obținerea tuturor drepturilor reglementate de lege.         

Prin acest protest dorim să tragem atenția guvernanților că, sunt categorii de salariați în risc mare de sărăcie, că aceștia se descurcă din ce în ce mai greu alături de persoanele vulnerabile pe care le îngrijesc, în plus legislația trebuie să acorde drepturi egale tuturor, nu preferențial pe categorii profesionale”, susține Camelia Socianu, liderul Sindicatului Impact Botoșani.

 

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *