FOTO Preot nou hirotonit într-o parohie din județul Botoșani. Momente solemne în prezența PS Nichifor Botoșăneanul

Momente solemne au avut loc, sâmbătă, într-o parohie din județul Botoșani, unde a fost hirotonit un nou preot de către PS Nichifor Botoșăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Parohia din localitatea Unguroaia, care numără doar 18 familii, are preot nou: Ovidiu Lungu, care va păstori această parohie, cu binecuvântarea reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La eveniment a fost prezent protopopul de Botoșani, Petru Fercal, alături de corul de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Botoșani. Deși o parohie mică, credincioșii au fost prezenți la slujbă și au primit cu bucurie binecuvântarea bisericească.

Hirotonia întru preot are loc îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, când candidatul este condus în mijlocul bisericii de unde citește un formular-tip de angajament pentru îndeplinirea cu cinste a dregătoriei preoțești la care este chemat. După acest moment este adus în fața arhiereului care se află între ușile împărătești, slujitorii prezentându-l prin formula: „Porunceşte, Preasfinţite Stăpâne, pe cel ce vi se aduce înaine, spre a fi hirotonit preot”.

După ce arhiereul îl binecuvintează, candidatul la preoție este introdus în Sfântul Altar, unde are loc ritualul înconjurării Sfintei Mese, al sărutării colțurilor acesteia și al metaniilor făcute în fața episcopului ce se află în partea de nord a altarului, așezat pe jilț cu fața spre apus, în timp ce se cântă troparele rânduite („Sfinţilor mucenici…”, „Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule…”„Isaie, dănţuieşte…”). În acest dans ritualic este condus de către doi preoți care îl țin de mână, ca unul ce va intra în tagma preoției.

După acest moment, candidatul la preoție se așază în colțul din dreapta al Sfintei Mese, plecând ambii genunchi, arătând cu aceasta că va primi toate cele ale preoției. Arhiereul, venind lângă el, își pune omoforul și mâna pe capul viitorului preot, investindu-l în treapta preoțească prin intonarea rugăciunilor de hirotonie și invocarea harului Sfântului Duh.

După citirea acestor rugăciuni, noul preot este adus în fața credincioșilor, unde dezbrăcând orarul, adică tagma diaconească, este „îmbrăcat” în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahilbrâu și felon, primind și cartea de cult Liturghierul, cartea de slujbă prin excelență a slujirii preoțești, în timp ce credincioșii cântă Vrednic este. Apoi, noul preot rămâne în dreapta arhiereului, ca primul dintre preoţi, spre cinstea harului de curând primit.

Google New Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *