Fostul secretar al unei primării din Botoșani, condamnat pentru corupție. Vezi decizia judecătorilor!

primarie sigla generic, stiri, botosaniFostul secretar al unei primării din județul Botoșani a fost condamnat, vineri, de magistrații de la Tribunalul Botoşani pentru luare de mită. Este vorba despre fostul secretar al comunei Frumușica, Petru Anton, care a primit doi ani de închisoare sub supraveghere. El a fost obligat și la efectuarea a 90 de muncă în folosul comunității la Muzeul Județean. Sentința nu este definitivă.

Anchetatorii arată că pe 1 februarie 2021, acesta a primit suma de 300 de euro de la o persoană cu scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, în sensul de a verifica, sub aspectul legalității, documentația privind atribuirea în concesiune a unei suprafețe de teren aflată în proprietatea comunei Frumușica.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Solutia pe scurt:

În baza disp. art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Anton Petru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, faptă prev. și ped. de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal, art. 76 Cod penal, la pedeapsa de 2 ( doi ) ani închisoare. În temeiul art. 67 alin. 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani. Pe timpul şi în condiţiile prev. de art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, ca pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsă durata reţinerii de 24 de ore, începând cu data de 01.02.2021, ora 19:00 şi până la data de 02.02.2021, ora 19:00. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ( doi ) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin. 1 Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani (constând în activități de arhivare; activități de întreținere, restaurare obiecte) sau în cadrul Muzeului de Etnografie Botoşani (constând în activități edilitar-gospodărești; activități de arhivare; activități de întreținere) pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare. În temeiul art. 94 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c – e se comunică Serviciului de Probaţiune Botoşani.

În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa fiind executarea pedepsei în regim de detenție. În baza disp. art. 290 alin. 4 Cod penal, dispune restituirea către martorul denunţător Pitorac Vasile Ionel a sumei de 300 euro, formată din trei bancnote de câte 100 euro, având seriile xxx, depusă la camera de corpuri delicte a Tribunalului Botoșani. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronun?ată prin punerea soluției la dispozițția părților şi a procurorului prin mijlocirea grefei, azi, 01.03.2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *