ANAF bagă spaima în români. Vor fi controlați și monitorizați la sânge

ANAF bagă spaima în comercianții de plante ornamentale și flori. Urmează ample acțiuni de control și monitorizare până pe 8 martie. Pe de altă parte, instituția anunță și pregătirea unui nou program e-sigiliu pentru combaterea evaziunii fiscale.

Agenția anunță ample acțiuni antifraudă de monitorizare și control în domeniul comerțului cu plante ornamentale și flori. Astfel, inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară, în perioada 29 februarie – 8 martie a.c., activități de monitorizare și control a contribuabililor care activează în domeniul comerțului cu plante ornamentale și flori.

Aceste activități vor avea în vedere întreg lanțul de tranzacționare, de la momentul achiziției interne, intracomunitare sau importului, până la momentul vânzării către clientul final, persoană fizică sau juridică.

Verificările antifraudă se efectuează ca urmare a analizelor de risc și a activităților specifice desfășurate de inspectorii DGAF pe linia combaterii activităților ilicite economice. Acțiunile Direcţiei generale antifraudă fiscală sunt axate pe prevenirea, descoperirea și combaterea evaziunii fiscale, ca premisă pentru creșterea colectării și consolidarea unui mediu concurențial corect, propice funcționării contribuabililor de bună-credință.

Împreună cu AVR, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.

Un alt demers menit să dezvolte capabilitățile RO e-Transport îl reprezintă inițierea unei achiziții publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport.

Sistemul RO e-Transport își propune să revoluționeze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operaționalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informații în baza de date specifică.

”În cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaționale interne, în acest proces fiind implicat și mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant.”, transmite ANAF.

Eficiența măsurilor a fost testată prin acțiunile derulate în anul 2023 și începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport. În cifre, cele de mai sus se traduc astfel: 2.095 de contribuabili verificați
b) sancţiuni contravenţionale aplicate în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislației RO e-Transport – OUG nr.41/2022)

c) implicaţii fiscale estimate în valoare de 67.353.726 de lei

În ceea ce privește numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârșitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul național, 18.508.815, adică 96%.

Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziții Intracomunitare (AIC) – 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) – 134.745, Importuri (IMP) – 56.192 și Exporturi (EXP) – 30.022 potrivit Media FLUX

Google New Urmareste-ne pe Google News

Post scos la concurs de un liceu din Botoșani. Ce angajează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *