FOTO Povestea tristă a unei mame din Botoșani, care are doi copii cu o boală rară: Medicii mi-au spus că nu sunt șanse pentru ei, nici tratament

Caz tulburător într-o familie din județul Botoșani, unde doi dintre copii s-au născut cu o boală rară numită boala Stargardt, care le afectează vederea într-un mod extrem de rapid. Cei doi copii, o fată și un băiat, au vârste de 11, respectiv 14 ani, și, spune mama lor, s-au născut perfect sănătoși.

Problemele au apărut anul trecut, când a văzut că, copii ei se uitau de aproape la televizor, la fel și pe telefon.

A mers la un medic din Botoșani, iar acesta i-a direcționat spre Iași pentru un control amănunțit. Acolo le-a fost pus diagnosticul crunt.

Băiețelul era perfect sănătos, am fost la Iași la șase luni de la naștere și era perfect sănătos Nu s-a cunoscut boala, nu este la nastere. În timp, am văzut că se uită de aproape la telefon și televizor. Fetița, în octombrie vedea 50% acum 10%, în patru luni i-a scăzut cu 40% vederea. Ambii vedeau 50% acum văd doar 10% și ni s-a spus că nu există tratament. Medicii mi-au spus că nu sunt șanse pentru ei, nici tratament și nici cu ochelari nu se poate face față”, a declarat mama copiilor.

Potrivit specialiștilor, boala Stargardt este o afectiune genetica rara care afecteaza vederea centrala. Aceasta este cea mai frecventa forma de distrofie musculară juvenila si apare, in general, in copilarie sau adolescenta. Boala este caracterizata prin deteriorarea progresiva a celulelor fotosensibile din macula, partea centrala a retinei, responsabila de vederea detaliata si culorilor. Scaderea vederii este progresiva si din pacate inca nu exista un tratament care sa vindece aceasta boala.

Din nefericire nu există tratament, cel puțin în momentul de față. Boala este o deficiență maculară progresivă, practic o parte din retină se atrofiază în permanență”, a precizat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie de la Maternitatea Botoșani.

În ultimii cinci ani, la Maternitatea Botoșani, peste 40 de nou născuți au fost diagnosticați cu boli rare, din nefericiere unii dintre ei nu au mai supraviețuit.

Google New Urmareste-ne pe Google News

FOTO Un nou salon de evenimente va fi deschis la Botoșani. Unde va fi construit și când se va deschide!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *