Nou-născuți în sevraj alcoolic. Medic de la Maternitatea Botoșani: Copilul se poate naște cu un retard mintal sever, cu o întârziere în dezvoltare

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare.

La nivel mondial, 15 din 10.000 de persoane s-au născut cu sindrom alcoolic fetal, adică mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În România, prevalența consumului de alcool în sarcină depășește 28%, iar incidența nașterii de copii cu sevraj alcoolic, încă de la naștere, reprezintă dublul mediei la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum Oltenia sau Moldova, se nasc copii afectați pe viață din cauza abuzului de băuturi alcoolice al mamelor.

În sevraj alcoolic din primele minute de viață

Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, șef al Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani, spune că a văzut destule cazuri de sindrom alcool fetal, așa cum este descrisă în termeni medicali consecința consumului de alcool al mamei în timpul sarcinii. Medicul botoșănean spune că de obicei consumul de alcool la gravidă se vede mai târziu, în evoluția copilului, adică la vârsta școlară.

„În general, se diagnostichează mai ales la vârsta școlară. Copilul nu face față. Și când se face o analiză se constată că mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii, provocând consecințe grave”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Există însă și situații greu de imaginat în care bebelușul vine pe lume și intră în sevraj alcoolic.

La nivelul Spitalul Județean au fost cazuri de sindrom alcool fetal care a ridicat suspiciunea încă de la naștere. Erau cazuri severe, cu forme grave, diagnosticate încă de la naștere. Copilul prezenta acel sindrom de sevraj alcoolic. Asta înseamnă o expunere prelungită a copilului la alcool, în timpul sarcinii. Iar starea lui era deja strâns legată de consumul de alcool al mamei. Se simțea rău fără acel aport de alcool, pe care probabil îl avea foarte des”, precizează specialistul botoșănean.

Femei care nu renunță la băutură nici măcar în sarcină

Specialiștii spun că există și situații de femei care lucrează în mediu toxic, cu substanțe volatile pe bază de alcool, ai căror bebeluși pot avea de suferit. În general, însă, este vorba despre consum cronic de alcool.

„Este vorba de consum cronic de alcool, adică zilnic. Sunt și alte situații, precum expunerea prelungită la vopsele pe bază de alcool, dar în general este vorba de consum cronic”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Potrivit medicului, este vorba mai ales despre femei de la țară, din medii sărace.

Nu se opresc nici cu burta la gură. Se iau cu bărbatul. De obicei, bărbatul este cu băutura și ea îi ține hangul. Și cu copilul la sân sunt care stau bete”, spune o săteancă din Mănăstireni, județul Botoșani.

Efectele devastatoare ale consumului de alcool în sarcină

Medicii spun că un consum de alcool în sarcină are efecte devastatoare asupra fătului, dar și asupra copilului dacă acesta apucă să supraviețuiască. În primul rând, băutura duce la pierderea sarcinii.

„Se poate pierde sarcina, sunt fetuși născuți morți, malformații grave, incompatibile cu viata, nașteri premature, spune Carmen Zaboloteanu.

Specialistul botoșănean precizează că, de obicei, dacă scapă cu viață, copilul va avea malformații care, cel mai probabil, nu vor putea fi corectate niciodată.

Consumul de alcool determină un complex de manifestări mult mai vaste. Copilul se poate naște cu un retard mintal sever, cu o întârziere în dezvoltare, cu modificări osoase, la nivelul feței, la nivelul craniului, cu restricție de creștere intrauterină. Un copil a cărui mamă consumă alcool în timpul sarcinii dezvoltă o tulburare gravă, care nu mai poate fi corectată”, conchide specialistul botoșănean.

Tocmai de aceea, spun specialiștii, consumul de alcool în timpul sarcinii este strict interzis. Fiecare persoană este unică, inclusiv la modul de metabolizare a băuturilor alcoolice. Dacă la unele gravide apare sindromul alcoolic fetal la consum ocazional, la altele apare la cel cronic, scrie adevarul.ro

Google New Urmareste-ne pe Google News

FOTO Cunoscut scriitor și gazetar botoșănean, crescut la casa de copii, cetățean de onoare al comunei sale natale

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *