Un medic din Botoșani atrage atenția asupra unei probleme care afectează tot mai mulți oameni. Unul dintre semne îl reprezintă creșterea circumferinței taliei

Un medic din Botoșani atrage atenția asupra unei probleme cu care se confruntă o mare parte a populației: sindromul metabolic. Medicul Ruxandra Toderiță susține că mulți pacienți de vârsta mijlocie prezintă trei sau mai multe trăsături nesănătoase, cum ar fi obezitatea abdominală, tensiunea arterială ușor crescută, glicemia sau colesterolul la limita superioară, dar sunt asimptomatici și nu caută consult medical.

Acest scenariu, numit și „Sindrom Metabolic”, reprezintă o problemă în ascensiune, unde populația stochează inconștient probleme care devin vizibile în viitor, cu un risc crescut de diabet zaharat, accident vascular cerebral, infarct miocardic și moarte prematură”, susține medicul.

Se estimează că 31% din populație asociază sindromul metabolic, definit prin prezența a minim 3 din următoarele 5 criterii: creșterea circumferinței taliei (≥ 88cm la femei și ≥ 102cm la bărbați), creșterea glicemiei la jeun (≥ 100mg/dl) sau tratament pentru hiperglicemie, creșterea trigliceridelor (≥ 150mg/dl) sau tratament pentru hipertrigliceridemie, creșterea tensiunii arteriale (TA sistolică ≥ 130mmHg sau TA diastolică ≥ 85mmHg) sau tratament antihipertensiv, scăderea HDL colesterolului (< 40mg/dl la bărbați sau < 50mg/dl la femei) sau sub tratament, precizează Ruxandra Toderiță.

Mai mult decât atât, pacienții cu sindrom metabolic au un risc mai mare de deces, de AVC sau infarct miocardic.

„Ca regula de bază: chiar dacă vă simțiți bine, monitorizați-vă tensiunea arterială măcar o dată pe an, evitați fumatul, aruncați o privire asupra circumferinței taliei și nu în ultimul rând, faceți mișcare în fiecare zi!”, precizează medicul cardiolog.

Google New Urmareste-ne pe Google News

One thought on “Un medic din Botoșani atrage atenția asupra unei probleme care afectează tot mai mulți oameni. Unul dintre semne îl reprezintă creșterea circumferinței taliei

  1. Asa o fi!
    Dar mai cred ca sunteti disperati ca v-ati facut cabinete private si nu faceti bani nu vin buluc bolnavii, ca-n ochii doctorilor toti suntem bolnavi, obezi, necesitând consult platit si medicatie bogata, continua, toata viata!
    Caile strâmbe pe care vi le-ati insusit in facultati, nu erau valabile cu ani in urma, acum aveti datoria sa livrati cat mai multi bolnavi, cat mai mult diabet, cancere, etc. Caci fara voi, farmaciile ar da faliment.
    Toti trebuie sa devina pacienti.
    Noroc cu românii care nu pun botul la toate prostiile inventate de inteligentele voastre ramase in stadiu de frustrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *