Spitalul Județean ”Mavromati” solicită achiziția de noi servicii juridice pentru alte procese, în calitatea procesuală de parte responsabilă civilmente

Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani solicită aprobarea achiziţionării de noi servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare a unității în alte procese penale în care a fost introdus ca parte responsabilă civilmente.

Potrivit unei adrese trimise Consiliului Județean Botoșani, activitatea Biroului juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani se desfășoară cu doi salariați, unul dintre aceștia fiind abia întors din concediul medical prelungit de 9 luni, nefiind recuperat în totalitate.

”La data de 14.02.2024 activitatea Biroului juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani se desfășoară cu 2 salariați, faptul că cei doi consilieri juridici sunt insuficienți pentru întocmirea și depunerea de acte la instanțele de judecată, parchete, poliție (întâmpinări, cereri,  de chemare în judecată, răspunsuri la adresele instituțiilor menționate, căi de atac împotriva sentințelor nefavorabile unității, adrese identificare persoane responsabile pentru vătămări prin accidente rutiere/agresiuni etc), reprezentarea intereselor unității în fața instanțelor de judecată (peste 200 dosare în diferite stadii procesuale, din care 146 doar din 2024), întocmire documente pentru punerea în executare a sentințelor cu plăți în favoarea unității (eliberare sentințe legalizate și transmitere la executori judecătorești/B.A.A.R.-Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), întocmire/verificare/avizare contracte/decizii, participare la diferite comisii/comitete”, motivează reprezentanții Spitalului Județean.

Aceștia consideră că într-un proces penal este normal ca unitatea spitalicească să fie reprezentată de un avocat și nu de un jurist al instituției.

Potrivit ” Deciziei ICCJ 27/2007 (aplicabilă în practică tuturor părților din procesul penal și recomandată de experții în domeniu) conform căreia pentru garantarea dreptului la apărare părțile nu pot fi reprezentate de o persoană care nu a dobândit calitatea de avocat, existând și posibilitatea obligării la plata unor despăgubiri substanțiale care să afecteze grav buna desfășurare a activității spitalului”, mai arată conducerea spitalului.

Spitalul Județean a angajat avocați și în procesul Alexandra Ivanov, unde a fost introdus ca parte responsabilă civilmente.

FOTO Medic de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani: Aș vrea să fac un apel către toată lumea. Sunt pacienți care ajung în stadiu foarte avansat…

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *