PSD și PNL s-au înțeles: alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate, liste comune pentru PE

E oficial. Vom alege primarii şi europarlamentarii în aceeaşi zi, pe 9 iunie. Coaliţia de guvernare s-a înţeles să devanseze şi alegerile prezidenţiale. Ambele tururi vor fi în septembrie. Astfel, vom avea timp de mai multe luni doi preşedinţi de ţară, unul ales şi unul în funcţie. La fel şi în cazul primarilor. Ultimul rând de alegeri, cele parlamentare, vor fi pe 8 decembrie.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Prezentăm decizia finală a coaliției privind alegerile. Am luat decizia de a comasa cele două runde de alegeri. Fiecare dintre noi am consulat birourile, apoi ne-am reunit în coaliție. Această decizie finală care dincolo de comasare prevede ca la nivelul alegerilor locale să candideze prin forțe proprii, iar la euro să existe o listă comună. Ne-am asumat responsabilitatea politică ce vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul României și interesul de securitate. Românii își dorește liniște și stabilitate. Este absolut necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de sacrificiu pentru interesele românilor. Am luat în vedere ce s-a întâmplat din 2021 încoace, am trecut printr o serie de crize suprapuse. Primim obiectivele așa cum ni le-am asumat. România a avut cea mai mare absorbție de fonduri UE, peste 95%. Am avut cele mai mari valori ale investițiilor directe în România. Este pentru prima dată când România are o creștere economică bazată pe investiții. Este pentru prima dată în 35 de ani când veniturile la bugetul de stat au reprezentant investiții majore. Mai ales vedem astăzi ce a însemnat aceste alocări. 3700 de obiective care sunt în proces de realizare prin PNDL sunt astăzi. Peste 700 de proiecte derulate prin Anghel Saligny. Considerăm ca prin această asumare responsabilă pentru stabilitate și coerență în această perioadă nu ne putem permite fragilitatea țării pentru micile orgolii politice. În acest sens PNL în ședința BPN a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze comasarea și listele comune la euro.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că această variantă agreată de către cele două partide este singura prin care cele două formaţiuni pot face faţă unui val extremist, iar decizia comasării alegerilor europarlamentare şi locale nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Am dovedit şi noi şi liberalii că putem să luăm decizii în momente dificle, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor. Am decis să avem şi o alianţă electorală şi pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se pot angaja singure în această luptă. E vorba de stabilitatea României, de coerenţă, de asumare şi este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie, potrivit Observator

Spitalul Județean Botoșani colectează deșeuri medicale de la populație. Vezi care este procedura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *