Alexandra Ivanov putea fi salvată printr-o procedură banală. „Dacă se intervenea, astăzi trăia”. Ce arată raportul IML

Primele date din expertiza medico-legală în cazul mamei Alexandra Ivanov, lăsată să moară cu zile la Maternitatea Botoșani, în august 2023, arată că tânăra putea fi salvată printr-o procedură banală: făt expulzat și antibiotice.Un specialist, pe baza necropsiei, a concluzionat că „starea septică generală și decesul” tinerei de 25 de ani au fost provocate de „procesele de putrefacție intra-uterină”. Sarcina era oprită în evoluție, fătul era mort de 2-4 zile. Doctorii și asistentele au stat cu mâinile în sân, scrie reporteris.ro.

„Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială (…) respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei”, a spus specialistul pentru sursa citată.

Al doilea șoc: corespondența Poliție – Spital a scos la iveală că Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analizele bacteriologice. Explicația e stupefiantă: laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație.

Întrebarea capitală: i s-a făcut Alexandrei hemoleucograma – o analiză completă a sângelui? „Categoric putea fi salvată”, este concluzia clară a unui reputat medic ieșean care lucrează într-o Unitate de Primiri Urgențe.

La începutul lunii februarie 2024, Serviciul Județean de Medicină Legală Botoșani a trimis către Poliție rezultatele detaliate ale necropsiei. Un specialist le-a interpretat: 

„Nu există semne de sarcină normală, sarcina fiind oprită în evoluție cu produs de concepție decedat de ceva zile. Mențiunile că semnele de putrefacție sunt mai avansate decât vârsta morții (Alexandrei – n.r.) înseamnă că procesele de putrefacție intra-uterină au provocat starea septică generală și decesul în lipsa acțiunii medicale, lucru care a dus la o accentuare a vitezei de putrefacție a cadavrului postmortem”.

Adică, trupul Alexandrei Ivanov s-a deteriorat mai repede pentru că fătul murise de câteva zile, iar infecția se generalizase. „Uter ocupat de sac ovular cu produs de concepție cu vârsta gestațională de 3 luni, cu modificări autolitice și de putrefacție”, a menționat medicul legist din Botoșani.

„Dacă se intervenea, astăzi trăia”

Pe 17 august 2023, Alexandra Ivanov a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean din Botoșani. Ora internării a fost 23:30. Sângerare genitală externă redusă și dureri hipogastrice au fost motivele inițiale.

După 8 ore, pe 18 august la 7:30 starea i s-a înrăutățit, a fost mutată în ATI, însă a fost prea târziu. La 8:20 s-a declarat decesul. Pentru că nu a fost tratată, deși s-a plâns de dureri mari. De pe patul de spital le-a trimis sms-uri disperate atât medicului curant cât și celui de gardă, însă niciunul nu i-a răspuns.

Specialistul care a interpretat rezultatele necropsiei a avansat o notă personală. „Probabil că, dacă s-ar fi luat măsura evacuării de urgență a produsului de concepție (făt – n.r.) și tratamentul antibiotic multimodal, astăzi ar fi trăit”.

Hemoleucograma era obligatorie și se făcea în maxim o oră. Pașii următori: chiuretaj, doze de antibiotic, o procedură standard în urma căreia mamele cu avort iminent supraviețuiesc fără probleme

Analizele de sânge ar fi arătat septicemia și starea de urgență

Sub rezerva anonimatului, un alt medic ieșean a explicat protocolul în astfel de cazuri: „Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă. Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma (un test de sânge complet) și vezi dacă e o stare sepsis (prezența bacteriilor în sânge) care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”.

Acesta a mai spus că, în acest caz, continuarea era chiuretaj și antibiotice pentru tânără. Două manevre care i-ar fi salvat viața și acestea reprezintă un protocol standard, banal în asemenea cazuri.

Dezvăluiri-bombă: nu i s-au făcut analizele de laborator! Ca și cum n-ar fi existat un spital

Tot la începutul acestui an, Serviciul de Investigații Criminale a întrebat la Spitalul Județean de Urgență Botoșani dacă pe perioada internării tinerei Ivanov „au fost efectuate analize bacteriologice”?

Prin casa de avocatură, conducerea spitalului a răspuns că personalul laboratorului nu a primit probele de urină și bacteriologie. „Subsemnata Baletchi Anca, medic de laborator (…) vă comunic (…) că în data de 18.08.2023 probele pacientei Ivanov Alexandra (…) nu au fost aduse laboratorului, fapt consemnat prin comentariul lipsă probă în sistemul informatic și în înregistrările interne, pe listele de lucru (…) pt. sumar urină și (…) pt. secreția vaginală. Absența probelor s-a motivat de către asistenții de secție prin faptul că nu s-a reușit recoltarea până la deces”.

Bacteriile din sânge s-ar fi văzut imediat. Neglijență criminală

Medicul, căruia REPORTER DE IAȘI i-a cerut opinia, a menționat că analizele la urină se puteau face imediat în laborator, cele pentru secreție ar fi durat câteva zile, dar că, totuși, cele mai importante erau cele de sânge care n-ar fi trebuit să dureze mai mult de o oră.

„Dacă făcea hemoleucograma atunci, seara, se vedea dacă era o stare infecțioasă. Septicemie sau nu. Dar era o stare infecțioasă și-atunci putea să spună: «Am ecografic fătul mort, nu mai stau. Fac chiuretaj»”, a detaliat doctorul ieșean.

Google New Urmareste-ne pe Google News

One thought on “Alexandra Ivanov putea fi salvată printr-o procedură banală. „Dacă se intervenea, astăzi trăia”. Ce arată raportul IML

  1. Și a provocat avort și era credincioasa ?!! Vai de capul ei .. Ivanov a stat atâtea zile acasa cu fătul decedat in ea și la ora 23 s a gândit sa meargă totuși la maternitate ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *