Fermier din Botoșani, pe culmile disperării. Băncile i-au luat ultimele utilaje. Nu mai are cu ce lucra terenul la primăvară

Aflat în incapacitate de plată, fermierul botoșănean Costică Murariu a pierdut utilajele de milioane de euro plătite 70 la sută. Pentru a le recupera are nevoie de 800 mii de euro. În toamnă nu a semănat decât 15 hectare de cultură.

Botoșăneanul Costică Murariu se află într-o situație disperată. Nemaiputând plăti ratele pentru utilajele achiziționate, două societăți de leasing au deschis procedura de insolvență pentru firma lui, au reziliat contractele și au luat o parte din utilaje, scrie revista-ferma.

O bancă l-a somat pentru un credit restant. Societatea lui este în faliment, iar fermierul se află în imposibilitatea de a mai cultiva terenul! Conform cererilor de insolvență depuse la Tribunalul Botoșani, românul din Românești are de plătit un debit total de 692 803,48 lei, plus 316 842,02 euro, companiei Deutsche Leasing România IFN și suma de 1.928 016,07 lei către OTP Leasing România IFN.

De asemenea, conform unei notificări emise de Libra Internet Bank SA, rezultă un credit restant (plus dobândă, comision, dobândă majorată) în sumă toată de 438.745,64 lei, contractat în anul 2023.

„A fost secetă în 2022, nu am făcut producție și nu am mai putut plăti ratele scadente. Până atunci achitasem circa 70 la sută din valoarea creditelor. În aceste condiții, am cerut creditorilor să-mi prelungească cu un an datoriile. Nu au vrut, au pus rată peste rată și m-au blocat!”, a declarat Costică Murariu.

Fermierul cultivă 450 de hectare de teren în comuna Românești. Anul trecut a semănat doar 15 hectare cu grâu pentru că „nu a știut cum e timpul”, dar și pentru că e disperat: va rămâne fără utilaje și nu va avea cu ce lucra pământul. Nici nu mai are curajul să se gândească la campania de primăvară!

„Am o combină, două tractoare Claas, un tractor Fendt, Tiger, tocător, plus alte utilaje până în 800 mii de euro, achiziționate în ultimii ani. În decembrie, mi-au fost reziliate contractele și mi-au ridicat o parte din utilaje: două semănători, două scarificatoare, prășitoare și accesorii de la combină”, a explicate fermierul.

Fermierul și-a dotat ferma cu mașini și utilaje performante. Din 2007, tot profitul obținut l-a reinvestit în mecanizare, adică peste 2 milioane de euro.

„Utilajele le am noi, combina are 1.000 de ore de funcționare, tractorul șenilat de 450 CP are 800 de ore. Dac-ar fi să le vând aș  lua pe ele un milion de euro. Societăților de leasing le convine să le ia că sunt plătite 70 la sută. Îmi mai rămaseră de achitat vreo 300 mii de euro. Ca să capăt toate utilajele înapoi, trebuie să găsesc 800 mii de euro. Sunt în incidență de plată și toate băncile nu-mi dau împrumuturi. Subvențiile nu acoperă datoria.  Nu știu ce să fac, dacă ar putea cineva să mă ajute!”, e strigătul de ajutor al lui Costică Murariu, cel care știe că doar o minune ar trebui să se întâmple ca să-și recupereze utilajele.

Google New Urmareste-ne pe Google News

One thought on “Fermier din Botoșani, pe culmile disperării. Băncile i-au luat ultimele utilaje. Nu mai are cu ce lucra terenul la primăvară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *