Sumele uriașe pe care le datorează statului trei pensionari din Botoșani! Au popriri pe pensii

Un botoşănean va avea nevoie de ani buni ca să scape de o datorie la ANAF. Pensionarul trebuie să restituie statului o datorie de nu mai puțin de 17.495.735 lei, după o firmă pe care a deținut-o, iar ANAF-ul a cerut Casei Județene de Pensii poprire pe pensie. Este cea mai mare poprire pe pensie în județul Botoșani, acestuia fiindu-i reținută lunar suma de 1.581 lei.

Al doilea cel mai mare debit pentru care s-a pus poprire pe pensie este de 7.104.022 lei. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii, această sumă este dispusă de catre ANAF unei singure persoane căreia i se reține lunar suma de 34 lei, deoarece are mai multe retineri.

În top trei rețineri din drepturile de pensie la Botoșani, dispuse ca urmare a masurilor de executare, se află un pensionar cu o datorie de 7.098.716 lei, aceasta fiind dispusă tot de către ANAF. Acestuia i se reține lunar suma de 105 lei, botoșăneanul având mai multe retineri.

Cea mai mică reținere lunară este de 3 lei și a fost dispusa unui pensionar cu o pensie a carui cuantum este de 1.259 de lei iar suma totala de recuperat este de 1.000 de lei ce provine de la ANAF.

Casa de pensii are calitatea de terț poprit in relatia pensionarilor cu diferite institutii, autoritati publice locale, persoane fizice sau juridice indreptatite sa recupereze debite in baza unor titluri executorii sau dispozitii de poprire. Astfel, casa de pensii desfasoara activitati de recuperare catre creditorii pensionarilor, a sumelor ce li se cuvin, in conditiile Codului de procedura civila si a Codului Fiscal, avand obligatia, conform prevederilor legale, de a confirma creditorilor, in termen de 5 zile, inceperea masurilor de executare. In realizarea acestui scop dupa primirea, inregistrarea si verificarea conditiilor de forma si fond a titlurilor executorii, se calculeaza si esaloneaza ratele lunare ce urmeaza a fi retinute in functie de cuantumul sumelor ce urmeaza a fi recuperate. Lunar, sumele retinute din pensiile debitorilor, se vireaza in conturile mentionate de creditori in titlurile executorii”, a declarat Cristina Anton, directorul general al Casei Județene de Pensii Botoșani.

La aceasta data CJP Botosani are in executare un numar de 2.321 de retineri, in cazul a 1.215 pensionari. Cea mai mare parte a masurilor de executare sunt dispuse de executori judecatoresti, atat din judetul Botosani cat si din tara, respectiv de ANAF si primarii. Debitele provin din sume neachitate la bugetul de stat, cu titlu de taxe si impozite, plata diferitelor utilitati, neachitarea creditelor bancare.

Medicul Claudia Malancea se întoarce la muncă, după ce a scăpat de arest. Unde ar putea lucra în Spitalul Județean Botoșani!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *