FOTO Povestea de viață a veteranului de război din Botoșani, care a împlinit 100 de ani. „Îmi aduc aminte că atunci când cădeau bombele lângă noi îmi ziceam: Doamne, de ce m-ai făcut?”

Un veteran de război din județul Botoșani a fost sărbătorit recent la împlinirea a 100 de ani. Maior (rtr) Mihai Iliescu, veteran de război, își aduce și acum aminte cum cădeau bombele lângă el în timpul războiului.

„Îmi ziceam: Doamne, de ce m-ai făcut? Nemții ne explicau să nu ne speriem dacă bombele cad la 10 m de noi pentru că acelea nu ne omoară, periculoasă sunt cele care picau deasupra neastră.Am trecut prin multe momente grele, dar cu voia lui Dumnezeu am scăpat teafăr și nevătămat”, le-a povestit veteranul militarilor care l-au vizitat de ziua sa.

Distinsul veteran s-a născut în localitatea Dorohoi, la data de 04 februarie 1924, într-o familie cu 4 copii. Tatăl a fost muncitor, iar mama casnică. După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale a fost încorporat în cadrul armatei, la Școala de Subofițeri de Infanterie Botoșani. A participat pe frontul de Est, la Tisa, Odessa, și, ulterior, după 23 August 1944, pe frontul de Vest, în Arad, Budapesta, Praga, până în Munții Tatra.

„Am participat pe front alături de nemți, ca, ulterior, după 23 august 1944, să luptăm contra lor.Am luat parte la luptele care s-au dat în Vest, precum și la eliberarea Transilvaniei, ajungând cu regimentul până în Munții Tatra”, a povestit botoșăneanul.

El a fost decorat cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare în grad emise, după anul 1990, de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de maior. După război a lucrat 42 de ani la CFR ca impiegat de mișcare până la ieșirea la pensie în anul 1986.

Pe soție a pierdut-o acum 5 ani, dar se bucură de fata care are grijă de dânsul, precum și de cei trei nepoți cu care se mândrește foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *