Mitropolia Moldovei și Bucovinei, noi precizări privind „taxa” de înmormântare: Nu există o așa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au transmis o serie de precizări cu privire la taxele de înmormântări, care ar fi percepute de unii preoți. Potrivit acestora, nu există o astfel de taxă stabilită, iar preoții care au solicitat astfel de remunerație au fost sancționați. 

„Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiționare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar și unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o așa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta”, precizează sursa citată.

Reprezentanții Mitropoliei spun că există o hotârâre sinodală din 18 decembrie 2017 pe această temă. Sfântul Sinod a adus în 2017 precizări privind distincția dintre „taxe” și „contribuțiile benevole” oferite de credincioși pentru funcționarea unităților de cult. Astfel, „taxele” stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. „Contribuțiile benevole” reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.

„O similară hotărâre anterioară a Sfântului Sinod (2012) specifica și necesara implicare a preoților într-un context legat de incinerare: „Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare.””, anunță sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *