Adio, ajutor social! Cine nu-și mai primește banii de la 1 februarie

Venitul minim de incluziune va fi acordat începând din luna februarie. Cei care îl vor primi trebuie să îndeplinească aceste două mari condiții, în caz contrar, rămân fără bani. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut anunțul. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări despre cele două criterii pentru a fi eligibil pentru venitul minim de incluziune, care va înlocui ajutorul social de luna viitoare, scrie Capital.ro. Ministrul a subliniat că pentru a primi acest venit minim de incluziune, este esențial ca solicitantul să demonstreze că este activ în căutarea unui loc de muncă și, în special, să își trimită copiii la școală.

Potrivit ministrului, aproximativ 225.000 de români sunt înregistrați pentru primirea venitului minim de incluziune. Ministrul a anunțat și că în luna februarie vor fi efectuate primele plăți.

„La venitul minim de incluziune avem înregistrați un număr de 225.000 de români. Este foarte important să știți că am condiționat obținerea acestui venit minim de incluziune de demonstrarea faptului că îți cauți un loc de muncă. Nu poți să rămâi captiv în sărăcie pentru totdeauna. De asemenea, am corelat obținerea acestui venit minim de incluziune cu obligativitatea copiilor de a merge la școală, astfel încât cine nu-și trimite copiii la școală nu poate beneficia de acești bani. Măsura este în vigoare și în februarie se vor face primele plăți. Pe de o parte vrem să avem o Românie cu un nivel de educație mai ridicat și pe de altă parte ne dorim să scădem riscul de abandon școlar.”, a informat Simona Bucura Oprescu.

Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu lunar de asistență socială. El este compus din una sau ambele categorii de ajutoare financiare:

1. Ajutorul de incluziune
2. Ajutorul pentru familiile cu copii (pentru familiile cu copii înscriși la școală).

Persoanele și familiile care vor beneficia de venitul minim de incluziune, conform hotărârii, sunt cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România. Totodată, aceștia trebuie să respecte condițiile prevăzute în Legea 196/2016.

Adăugând la grupurile menționate mai sus, vor putea beneficia de venit minim de incluziune și familiile sau persoanele singure fără cetățenie română, în situațiile enumerate mai jos:

– Cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, pe perioada în care au domiciliul sau, după caz, reședința în România, conform legislației române;

– Cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție în conformitate cu legea;

– Apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.

Conform prevederilor legale, în mod specific, sunt eligibile pentru venitul minim familiile și persoanele singure care nu au venituri sau care dispun de venituri insuficiente pentru a acoperi nivelul minim de trai, cu condiția ca veniturile nete lunare ajustate să nu depășească suma de 700 de lei.

Nu sunt eligibili pentru venitul minim de incluziune cei care îndeplinesc următoarele condiții:

1. Au înregistrat, în luna anterioară depunerii cererii pentru ajutor, un venit net pe membru de familie care depășește 700 de lei.
2. Dețin în proprietate, închiriere, comodat sau în alt mod unul sau mai multe bunuri.

Nu sunt eligibili pentru ajutorul financiar acordat de stat nici cei care:

1. Dețin clădiri sau alte spații locative în afara locuinței principale.
2. Posedă terenuri în intravilan cu suprafețe mai mari de 1.200 mp în zona urbană și 2.500 mp în zona rurală (cu excepția curții).
3. Dețin vehicule cu o vechime mai mică de zece ani.

VIDEO Soartă grea pentru o familie cu cinci copii din Botoșani. Tatăl a murit în Italia, la câteva ore după ce și-a găsit de muncă, iar mama abia are ce să le pună pe masă copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *