Un apreciat profesor a trecut la cele veșnice. A fost mentor pentru sute de botoșăneni

Un apreciat profesor universitar, mentor pentru sute de botoșăneni, a trecut la cele veșnice. Nicolae Buzgar, profesor universitar la UAIC Iaşi, în cadrul Facultăţii de Geografie și Geologie, a plecat să predea în ceruri.

Anunțul a fost făcut de colectivul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Remarcabil cadru didactic şi cercetător în domeniul mineralogie-geochimie, s-a născut la 16 septembrie 1958, în orașul Câmpeni, judeţul Alba, din Ţara Moţilor. Între anii 1965–1973, a urmat Şcoala generală din oraşul natal, apoi a frecventat cursurile Liceului de Matematică-Fizică nr. 1, din oraşul Cluj-Napoca, specializarea Fizică aplicată. După susţinerea examenului de bacalaureat (1978), a fost admis la Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secţia Inginerie geologică şi geofizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1984.

Ulterior și-a desfășurat activitatea la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990, iar în perioada 1990–1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 și până la plecarea în Eternitate a fost cadru didactic, ocupând prin concurs toate treptele academice: asistent universitar (1992–1995), șef de lucrări (1995–2000), conferențiar (2000–2014) și profesor universitar (2014–2023).

„A fost un remarcabil lider, conducând Catedra de Mineralogie Geochimie în perioada 2005–2008 și apoi Departamentul de Geologie, de la Facultatea de Geografie şi Geologie între anii 2008 și 2023. A îndrumat generații de studenți de la specializările Inginerie geologică şi Geochimie (licență și master), cărora le-a predat discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Raman, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică, Petrologia rocilor rezervor siliciclastice. Cu mult devotament, a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă. Transmitem sincere condoleanțe familiei. Călatorie frumoasă în Univers!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a facultăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *