Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române va fi decernat unui dirijor

FOTO Repatriot

Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române va fi decernat unui dirijor. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, care a declarat că premiul va ajunge la dirijorul Gabriel Bebeselea

Decernăm Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române dirijorului Gabriel Bebeselea, cel care a reconstituit conceptul Eminescu-Enescu prin punerea în scenă a operei „Strigoii”, compoziție muzicală a lui George Enescu pe versurile lui Mihai Eminescu”, a precizat Doina Federovici.

Festivitatea de premiere va avea loc la Casa Sindicatelor, astăzi, începând cu ora 18.00. Laudatio pentru laureat va fi făcut de Excelența Sa Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena.
În cadrul spectacolului, organizat în parteneriat de Memorialul Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” și Filarmonica „George Enescu” Botoșani, vor susține recitaluri soprana Larisa Stefan și pianista Adina Cocargeanu, care vor interpreta lied-uri pe versurile marelui nostru poet, cât și fragmente din opera Strigoii.

One thought on “Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române va fi decernat unui dirijor

  1. Am participat la evenimentul care a marcat Ziua Culturii Naționale și decernarea Premiului național pentru promovarea culturii românești din seara zilei de 15 iunie a.c. Manifestarea s-a vrut a fi de nivel colocvial, ceea ce s-a și reușit. Doar că organizatorii au ,,săvârșit” o eroare: nu au ținut cont de așteptările publicului botoșănean destul de eterogen. Drept urmare, unii participanți au părăsit sala pe la jumătatea evenimentului. Nu poți să marchezi și Zilele Eminescu printr-o masă rotundă care a durat ceva mai mult de 2 ore și un program muzical de câteva minute. Printre cei care au părăsit sala s-au aflat și unele persoane publice de prim rang, aceștia vrând să ne convingă că ei au participat din obligație, nu ,,mânați în luptă” de dorul lui Eminescu. In opinia mea, moderatorul -muzicolog al evenimentului a produs unele gafe.Iată doua două exemple: 1) o zicere nefericită –
    ,, …scriitori și poeți….”; noi știm că toți cei care scriu și își publică creațiile sunt scriitori; aceștia, la rândul lor, se împart în dramaturgi, romancieri sau poeți; 2) o confuzie regretabilă ,, … un geniu foarte important…”. Nu există genii mai mari sau mai mici, ci doar genii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *