Părinții pot primi o deducere fiscală de la angajator de până la 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil pentru acoperirea costurilor de creșă și grădiniță

Angajatorii pot oferi părinților o deducere fiscală de până la 1500 de lei pe lună pentru fiecare copil pentru a achita costurile de creșă și grădiniță. Modificarea a fost făcută în ordonanța OUG nr. 115/2023, care aduce modificări la Codul Fiscal și practic se introduce o nouă facilitate fiscală pentru firme, care poate ajuta părinții. Edupedu.ro a stat de vorbă cu doi consultanți fiscali, Adrian Bența și Gabriel Biriș pentru a ne explica cum se poate aplica această lege, de când și în ce condiții.

“Această deducere nu este obligatorie, reprezintă doar o facilitate, iar angajatorul plătește din banii lui”, explică Gabriel Biriș, cel care în urmă cu mai mulți ani a inițiat un proiect de lege similar, dar în care statul ar fi suportat cheltuiala. La rândul său, Adrian Bența, crede că mai degrabă firmele mici ar putea să plătească acești bani și nu firmele mari: “Cei mici au mai puțin și sunt mai generoși, că au plecat și ei de jos,” spune consultantul fiscal pentru Edupedu.ro.

Facilitatea fiscală care se aplică din această lună (n. red ianuarie 2024) permite angajatorului să plătească până în 1500 de lei pe lună costurile pentru creșa și grădinița copiilor angajaților săi. Proiectul de lege care modifică Codul Fiscal a fost inițiat de UDMR.

Părinții pot cere angajatorului această facilitate, însă nu este obligatorie.

Potrivit OUG nr. 115/2023, la articolul 25 alineatul (3) litera b), după punctul 3 din Codul Fiscal se introduce un nou punct, pct. 3^1, cu următorul cuprins:

3^1. sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil; în sensul prevederilor prezentului punct, condițiile acordării sumelor pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, supuse limitării fiscale, sunt cele prevăzute la art. 76 alin. (4^1) lit. i).

Sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *