Numărul donatorilor de sânge a crescut de zece ori după majorarea tichetelor. „Erau luni în an în care aveam între doi şi zece donatori sau nu venea nimeni, iar acum…”

Centrul de Transfuzii Sanguine din Botoşani a limitat numărul de donatori de sânge la 30 de persoane/zi după ce botoșănenii s-au înghesuit să doneze o dată cu majorarea tichetelor acordate de la 67 lei la 280 lei.

„E un lucru bun, dar părerea mea este că trebuia să se facă treptat. Erau luni în an în care aveam între doi şi zece donatori sau nu venea nimeni, iar acum, dintr-o dată, te vezi nevoit să refuzi. Nu ai de ales, ţinând cont de numărul de personal, la cererile spitalelor şi la capacitatea de stocare a sângelui, pentru că nu ai cum să faci faţă la avalanşa de donatori”, a declarat, pentru Agerpres, șefa centrului, Loredana Roșca.

Potrivit acesteia, în primele zile din 2024, numărul donatorilor a crescut de până la zece ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Care sunt condițiile pentru a putea dona sânge

-vârsta: 18 – 60 ani

-greutate: femei – între 50 și 100 kg / bărbați – între 55 și 110 kg

-pulsul: 60 – 100 bătăi pe minut

-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase etc.)

-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile

-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate)

-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după)

să nu consumați alcool cu 48 h înaintea donării.

Nenorocire! Doi bărbați din Botoșani au murit într-un accident cumplit. Andrei și Constantin au fost pur și simplu spulberați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *