Mihai Eminescu și Veronica Micle, statui în mărime naturală, noile atracții turistice din Botoșani

Foto adevarul

În municipiul Botoșani a început amenajarea unui traseu turistic inedit dedicat lui Mihai Eminescu. Proiectul include și amplasarea de statui în mărime naturală a poetului-nepereche și a iubitei sale Veronicăi Micle, în locuri unde aceștia obișnuiau să se plimbe.

Botoșaniul este locul unde, la 15 ianuarie 1850, s-a născut poetul Mihai Eminescu. De altfel, mare parte din Botoșaniul istoric, rămas în picioare până astăzi, aduce aminte de existența poetului național al românilor pe meleagurile nord-moldave. Deși Botoșaniul este de două ori pe an capitala de suflet a României, cu ocazia nașterii, dar și morții poetului, amintirea lui Mihai Eminescu nu a fost exploatată niciodată , din punct de vedere turistic, în municipiul Botoșani.

Tocmai de aceea reprezentanții municipalității prin intermediul unui proiect transfronalier, cu fonduri europene, transformă Botoșaniul într-un oraș-muzeu memorial dedicate lui Eminescu și operei sale. Totodată prin intermediul lui Eminescu, turiștii sunt invitați să descopere Botoșaniul de altădată, o perlă ascunsă, multi-culturală și multi-entică din nordul Moldovei.

Oamenii, încântați

Proiectul conceput de România și Moldova este intitulat „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți“, a fost lansat în anul 2022 și este în valoare de 1,5 milioane de euro. Una dintre componente este amenajarea a unor statui în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Este vorba despre un grup statuar, în mărime naturală, care o înfățișează pe Veronica Micle alături de Mihai Eminescu, în apropierea lacului din parc, precum și o statuie a lui Eminescu, pe o bancă, în fața foișorului de pe dealul panoramic al parcului.

Alegerea nu este întâmplătoare, acest parc, numit Grădina Publică Vârnav pe vremea lui Eminescu, era locul preferat de plimbare și meditație al poetului. În anul 1887, Veronica Micle a venit să-l vadă pe Eminescu și a stat 12 zile în oraș, plimbându-se cu poetul prin acest parc. Aceste statui care vor fi iluminate arhitectural sunt deja deliciul localnicilor și al turiștilor care se fotografiază cu ele.

Versurile lui Eminescu prin tot orașul

Totodată, prin locurile cu rezonanță istorică a vechiului Botoșani, cu superbele sale clădiri de secol XIX și început de secol XX, au fost amplasate aproximativ 100 de pietre ornamentale cu versurile „Luceafărului“. Acestora li se adaugă hărți, stâlpi multimedia cu locurile de vizitat și cu zonele frecventate de Eminescu, inclusiv terase sau primul său loc de muncă, teatrul unde a jucat și a fost sufleur, potrivit adevarul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *