Elevii botoșăneni învățați de deținuți să nu comită infracțiuni. Le-au prezentat elevilor poveștile lor de viață

Mai mulți elevi botoșăneni din județul Botoșani au învățat chiar de la deținuți care sunt consecințele atunci când aleg să comită infracțiuni, indiferent că sunt fapte de violență sau de altă natură. Această săptămână a fost dedicată și activităților de prevenție a comportamentelor deviante în rândul elevilor din cadrul a două instituții de învățământ botoșănene. Adrian și Lorena, psihologi în cadrul Penitenciarului Botoșani, au răspuns prezent invitației doamnei consilier școlar, Adriana Docea, și au luat parte la activitatea „Adolescență fără delincvență”, organizată în cadrul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani. Nu au fost singuri, ci au avut alături două persoane custodiate de instituția noastră, doritori să împărtășească elevilor prezenți „povestea vieții lor”  și să ofere detalii cu privire la stilul de viață adoptat, care i-a determinat să săvârșească fapte contrare legii, din sfera actelor de violență și trafic de persoane.

„De multe ori ne așteptăm ca un simplu îndemn oferit copilului, de genul „Nu face X, pentru că nu este bine!”, să producă un ecou în conștiința și reacțiile acestuia. Tot de atâtea ori observăm faptul că, în lipsa exemplului concret, acest lucru nu se mai produce. Din acest motiv, avem încredere că mărturiile expuse și tabloul consecințelor acestor alegeri (privarea de libertate, îndepărtarea de familie, consecințele asupra victimelor), vor constitui puncte de referință pentru viitoarele alegeri ale tinerilor prezenți la activitate”, susțin reprezentanții Penitenciarului Botoșani.

Un alt fenomen, la fel de real și tot mai prezent în rândul elevilor, cu consecințe în plan emoțional și comportamental, îl reprezintă bullyingul.

„Conștientizând amploarea acestui fenomen, doamna profesor Raluca Pînzariu, alături de doamna consilier școlar, Buțerchi Steliana-Bianca, ne-au lansat invitația de a participa la activitatea „Code of good manners – no bullying in my school”, organizată în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cătămărăști-Deal. Sub atenta coordonare a celor două doamne, am fost întâmpinați de 70 de copilași curioși și activi, pregătiți să adreseze dintre cele mai îndrăznețe întrebări. Am discutat cu mare interes despre efectele bullyingului și despre modalitățile de acțiune atunci când acesta se manifestă. În spirul unui angajament reciproc și ferm pentru respect, înțelegere și prietenie, în cadrul activității s-a conturat Regulamentul anti-bullying, la care au contribuit toți cei prezenți”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *