FOTO Școală altfel. Elevii de la „Pedagogic” au vizitat Muzeul Scriitorilor Botoșăneni

Miercuri, 20 decembrie, în cadrul activităților din programul  Școala Altfel, peste 50 de elevi ai Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, însoțiți de doamnele profesoare Diana Aghiorghiesei și Mihaela Barbacaru, au  vizitat Muzeul Scriitorilor Botoșăneni.  

Amplasat în Centrul Istoric al Botoșanilor, într-un spațiu reconstruit în 1875, parte al unui imobil care a aparținut familiei Eminovici, în prezent aflat în patrimoniul Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, Muzeul Scriitorilor Botoșaneni a oferit pentru câteva ore o „altfel” de lecție de istorie a literaturii botoșănene, o lecție de cultură și a fost  ecoul de bucurie al colindelor elevilor de la Peda.

Elevii au aflat de la directorul Revistei Luceafărul, Ion Istrate, că ideea pentru fondarea unui muzeu al scriitorilor botoșăneni a apărut în anul 2003, în cadrul unei întruniri de lucru a membrilor Clubului educație din Botoșani.  Fondatori ai Muzeului Scriitorilor Botoșăneni sunt Ion Istrate (Editura Agata),  Olimpius Istrate (conf. univ. dr. la Universitatea din București) și Diana Maria Aghiorghiesei (profesor la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani), membri fondatori ai FNDC,  care au hotărât ca o parte din patrimoniul Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, respectiv un imobil din Centrul Istoric al Botoșanilor, să fie destinat acestui scop. „Sub deviza „Prin cultură și educație să contribuim la dezvoltarea comunității” s-a considerat oportun, ca mai întâi, e nevoie să contribuim la protejarea, afirmarea  și promovarea identității naționale prin inițierea unui Proiect care să vizeze consolidarea ancorajului memoriei literare botoșănene”, a spus dl Ion Istrate, director al Editurii Agata.  Proiectul pentru constituirea la Botoșani a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni vizează valorificarea conținutului Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, autor Silvia Lazarovici, apărut la Editura Agata și publicat în ediții succesive, respectiv, 2013, 2017, 2018 și 2022.

Impozanta sală a expoziției muzeale a fost animată și a fost atent explorată de privirile curioase ale elevilor de la Peda.  Editura Agata a oferit elevilor gratuit cărți din publicațiile apărute în ultimii ani, iar elevii de la Peda au dus și la Muzeul Scriitorilor Botoșăneni „vestea minunată” a nașterii Mântuitorului printr-un recital de colinde.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *