FOTO Cea mai valoroasă piesă din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, unică în lume, a devenit inspirație pentru designeri

Cea mai valoroasă piesă din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani este celebra statuetă antropomorfă feminină aparținând culturii Cucuteni, cunoscută ca „Venus de Drăgușeni”.

Venus de la Drăgușeni, statuetă aflată în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani a inspirat noi forme de manifestare artistică, motivele și forma acesteia fiind folosite pentru recompunerea decorului pe piese vestimentare celebre sau chiar pandantive.

Piesa realizată acum 6.500 de ani a fost descoperită întâmplător în 1964 și este unică în lume. În anul 1964, pe dealurile din jurul localităţii botoşănene Drăguşeni, un grup de copii a găsit în brazda întoarsă de plug un idol de lut, cu incizii de o măiestrie rară. Copiii au prezentat statueta profesorului lor de istorie, Artur Crâşmaru, un împătimit al arheologiei, iar acesta şi-a dat seama că are în faţă o zeiţă;era, în fapt, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.

Reprezentarea unei femei ajunsă la maturitate

Statueta antropomorfă Venus de Drăguşeni redă esenţializat un corp feminin, potrivit historia.ro. Este modelată din pastă fină, arsă oxidant, şi face parte din grupul statuetelor de dimensiuni mari. Are capul circular cu doi lobi laterali, împărţit în două printr-o creastă ce reprezintă nasul. Gâtul este lung, puternic, braţele sunt redate prin amorse rotunjite, puţin ridicate în sus. Corpul este zvelt, armonios proporţionat, abdomenul uşor bombat, spatele drept. Talia este subliniată prin modelare, fesele proeminente, şoldurile arcuite. Picioarele unite sunt demarcate printr-o uşoară şănţuire ce se termină într-un vârf comun, rotunjit. Este decorată pe întreaga suprafaţă prin incizii ce formează motive romboidale pe corp, triunghiuri pe coapse şi picioare, şi spirale îmbucate pe ombilic. Zona inghinală până deasupra ombilicului e marcată prin incizii ceva mai adânci, ce ar putea sugera triunghiul sexual sau un obiect de port.

O copie a statuetei se află la Muzeul Popoarelor din Mexic. Datorită valorii sale istorice şi artistice, Venus de Drăguşeni a fost clasată în categoria Tezaur şi a participat la numeroase expoziţii internaţionale dedicate neoliticului românesc:în S.U.A., Marea Britanie, Grecia şi China. La New York şi la Oxford a fost simbolul celor două expoziţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *