Cea mai valoroasă piesă din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, în pericol. Tezaurul inclus pe Lista Roșie a ICOM

Cea mai valoroasă piesă din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani este  în pericol. Este vorba despre celebra statuetă antropomorfă feminină aparținând culturii Cucuteni, cunoscută ca „Venus de Drăgușeni”, care a fost inclusă în Lista Roșie, în categoria „Arheologie – Istorie Naturală și Sculptură”.

În luna octombrie 2021, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM – International Council of Museums) a anunțat oficial definitivarea Listei Roșii a Obiectelor Culturale Expuse Riscului din Europa de Sud-Est (Red List of Southeast European Cultural Objects at Risk).

Documentul a fost elaborat de către echipe de experți din întreaga regiune sud-est-europeană, reunind 119 piese aflate în inventarul a 45 de instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Slovenia. Menirea Listei Roșii a ICOM este aceea de a statua valoarea excepțională a bunurilor selectate, de a atrage atenția asupra riscurilor care le privesc din perspectiva furtului, a procurării ilicite sau a comerțului ilegal, respectiv de a reitera protecția legală de care bunurile patrimoniale în cauză se bucură la nivel național și internațional.

Potrivit unui comunicat ICOM, ca o confirmare prestigioasă a remarcabilei sale importanțe pentru cultura și istoria regiunii, una dintre cele mai reprezentative piese aflate în inventarul Muzeului Județean Botoșani, celebra statuetă antropomorfă feminină aparținând culturii Cucuteni cunoscută ca „Venus de Drăgușeni”, a fost inclusă în Lista Roșie, în categoria „Arheologie – Istorie Naturală și Sculptură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *