Botoșăneanul care lucrează cel mai fertil sol din România, pe care nu aplică îngrășăminte chimice

Foto: Agrointel

În localitatea Mileanca, inginerul Constantin Buliga lucrează unul dintre cele mai fertile soluri din lume. Specialiştii în agricultură spun că în comuna botoşăneană Mileanca se află un pământ unicat în lume. Este considerat atât de fertil, încât poate susţine recolte de câteva tone de cereale fără să fie aplicat niciun fel de îngrăşământ. Poartă numele de cernoziomul de Mileanca şi este unul dintre cele mai productive soluri din România, atent studiat pe pedologi, potrivit agrointel.ro.

”Societatea noastră este întinsă pe aproximativ șase, șapte, chiar opt comune unde lucrăm terenuri. Acum ne aflăm în Mileanca unde este cel mai bun cernoziom din România – cernoziomul cambic. Aici lucrăm aproximativ 120-125 de hectare de teren fracționat. Unii cercetători spun că ar fi cel mai bun humus din lume datorită datorită fertilității pe care o are acest sol ce este recunoscut la nivel național, internațional. S-au făcut multe studii pe el”, explică agronomum.

Pământul care a transformat Mileanca într-o legendă agricolă a adus Botoşaniului înainte de 1990 o faimă aparte, dar şi renumele de „Bărăgan al Moldovei“. Bătrânii satului îi spun acestui sol „humărie“ şi-l consideră o adevărată binecuvântare de la Dumnezeu.

Inginerul Buliga spune despre solul-minune că este ideal pentru cultivarea cerealelor. În funcție de precipitații, la porumb a obținut de la 7 până la 15 tone la hectar, în timp ce la grâu recoltele sunt între 5 și 8 tone la hectar, iar la soia se ajunge și la 4 tone, toate aceste producții fiind rezultate fără aplicarea îngrășămintelor chimice. Cu așa un sol bogat, ferma a decis să înființeze culturile numai ecologic, așa că solul este ajutat doar de îngrășăminte organice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *