„Samurai” al minții! Un adolescent din Botoșani a obținut încă un titlu de campion național la Go

Performanță uriașă pentru un adolescent din Botoșani, un adevărat „samurai” al minții, care a reușit să obțină încă un titlu de campion național la Go, la categoria juniori. Este vorba despre Ștefan Adrian Rotărița, un jucător de Go extrem de talentat și cunoscut în comunitatea locală și internațională.

Elev la Colegiul Național „A. T. Laurian”, el a participat la numeroase turnee și a obținut rezultate remarcabile, contribuind la promovarea și dezvoltarea jocului de Go în România. Stilul său de joc și abordarea strategică l-au făcut să fie apreciat de către alți jucători din comunitatea globală de Go.

Ştefan Adrian Rotăriţa a început să practice acest sport al minţii la „Clubul de GO” Botoşani de la Biblioteca Judeţeană, alături de un mare pasionat de GO.

Go, un joc străvechi de strategie și tactică, originar din China, are o istorie bogată de peste 4.000 de ani și este considerat cel mai vechi joc din lume. Cu peste 46 de milioane de jucători la nivel mondial și 75 de federații sportive naționale, este unul dintre cele mai populare și respectate jocuri de logică și inteligență, având o popularitate deosebită în Asia. În țări precum China, Coreea de Sud sau Japonia, jocul de Go a devenit parte integrantă a culturii și a sistemului educațional.

În funcție de țară, Go-ul poate fi găsit și ca Weiqi (China), Baduk (Coreea) sau Igo (Japonia).

Tabla de Go, având 19 linii orizontale și 19 linii verticale, simbolizează teritoriul pe care cei doi jucători, unul cu piese negre și celălalt cu piese albe, se luptă să îl cucerească. Toate piesele au aceeași valoare. Jocul pornește de la o tablă goală, iar jucătorii plasează pe rând câte o piesă, urmărind să controleze cât mai mult teritoriu prin diverse strategii și tactici. Câștigătorul va fi acela care reușește să controleze cea mai mare suprafață de teritoriu.

Ca activitate intelectuală, Go-ul este extrem de provocator: deși regulile sunt simple, încercările de a programa calculatoare să joace Go nu au avut mare succes până recent. Chiar și cele mai avansate programe pot face greșeli elementare. Fiecare partidă are un caracter distinct și chiar unic, nefiind posibiliatea de a exista două jocuri identice. Intuiția, creativitatea, ingeniozitatea, elaborarea unei strategii solide și capacitatea de a lua decizii rapide sunt doar câteva dintre calitățile pe care practicarea Go-ului le dezvoltă și le consolidează. În același timp, jocul induce o atitudine corectă și optimă în abordarea problemelor și elaborarea soluțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *