Peste 1.000 de botoșăneni vor primi ajutor de încălzire pentru întreg sezonul rece

Direcția de Asistență Socială Botoșani a anunțat că un număr de 1.008 de botoșăneni vor beneficia de ajutor de încălzire pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024. În această categorie intră persoanele care au depus cereri până la data de 20 noiembrie 2023.

Ajutoarele acordate în funcție de sursa de încălzire a locuinței se prezintă după cum urmează:

  • Gaze naturale – 782 de beneficiari
  • Lemne – 207 de beneficiari
  • Energie electrică – 19 beneficiari.

La aprobarea ajutorului pentru încălzire, pragul maxim admis al veniturilor este de 1.386 de lei net de persoană, în cazul familiilor, respectiv de 2.053 de lei net în cazul persoanei singure.

Datele centralizate de DAS mai arată că 1.934 de botoșăneni vor primi supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Vor primi supliment pentru energie:

  • 782 de botoșăneni care își încălzesc locuințele cu aparate racordate la rețeaua de gaze naturale,
  • 207 de botoșăneni care au sobe sau centrale pe lemne
  • 945 de botoșăneni care asigură confortul termic cu aparate electrice.

Potrivit reglementărilor legale, suplimentul pentru energie este 20 de lei lunar pentru cei care își încălzesc locuințele cu combustibili solizi sau petrolieri, 30 de lei lunar pentru beneficiarii care au surse de încălzire racordate la rețeaua electrică, respectiv 10 lei lunar pentru persoanele care au în locuințe centrale pe gaz.

DAS primește în continuare cereri pentru ajutoare de încălzire

Pentru cererile depuse după data de 20 noiembrie 2023, ajutorul va fi dat începând cu data de 1 a lunii următoare înregistrării cererii.

Botoșănenii care se încadrează în criteriile legale de acordare a acestui ajutor sunt așteptați la sediul Direcției de Asistență Socială pentru a depune cereri. Este important ca ei să declare date corecte în ceea ce privește componența familiei, veniturile lunare și bunurile deținute”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea DAS.

Verificarea bunurilor mobile și imobile deținute în proprietate de toți membrii familiei cu vârsta peste 18 ani, înscriși în cerere, se va face periodic de către Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Botoşani, la solicitarea Direcției de Asistență Socială.

Prezentarea unor informații incorecte în ceea ce privește componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, bunurile mobile şi imobile deţinute constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 de lei, conform prevederilor Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceeași lege prevede că ajutorul de încălzire încasat necuvenit se recuperează.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *