Povestea geniului din Botoșani care ne-a dat apa potabilă. A avut contribuții majore în domeniul inginieriei, educației și construcțiilor

foto: playtech.ro

Elie Radu s-a născut la Botoșani, la 20 aprilie 1853, într-o perioadă de transformări majore pentru Moldova, dar și pentru restul regiunilor istorice din țara noastră. Radu fost un pionier în lupta pentru drepturile profesionale ale inginerilor și o figură reper pentru dezvoltarea și orientarea domeniului ingineriei în România. De-a lungul carierei sale, a deținut funcția de președinte al Societății Politehnice, mai exact în anii 1898, 1903 și 1904. Elie Radu și-a început studiile la Botoșani, absolvind școala primară și gimnaziul, apoi a continuat la Colegiul Național din Iași, scrie playtech.ro.

Încurajat de tatăl său, a urmat calea de a deveni inginer și s-a înscris la Școala Politehnică din Bruxelles. A absolvit în 1877 și a obținut titlul de inginer diplomat.

După întoarcerea în țară, s-a alăturat Ministerului Lucrărilor Publice și a debutat ca inginer la controlul liniei ferate Ploiești-Predeal, alături de reputatul Anghel Saligny.

Cariera didactică a lui Elie Radu a început în 1894, când a fost numit profesor la Școala Națională de Poduri și Construcții Civile, predând cursuri de Trigonometrie, Poduri și Construcții Civile.

La înființarea Școlii Politehnice din București, a fost printre primii profesori și a predat cursurile de Edilitate și Procedee Generale de Construcții. Recunoașterea sa a fost consolidată odată cu numirea ca Membru de Onoare al Academiei Române în anul 1927.

Elie Radu a contribuit la construirea șoselelor transcarpatice, după Marea Unire cu Transilvania. A avansat în Ministerul Lucrărilor Publice, ocupând poziții prestigioase și proiectând și construind 650 km de căi ferate.

Proiectul său de suflet a fost linia Târgu Ocna – Comănești – Palanca. A proiectat și executat numeroase poduri din beton armat și tabliere metalice, printre care 60 de clădiri de gări la Curtea de Argeș, Comănești și Galați.

De asemenea, a supervizat proiectarea și construirea clădirii Ministerului Lucrărilor Publice, cunoscută acum ca Primăria Capitalei. De-a lungul carierei sale, a implementat rețele de alimentare cu apă, la nivel național, incluzând orașele București, Botoșani, Sinaia, Turnu Severin, Târgoviște și Iași.

Elie Radu s-a stins din viață la 10 octombrie 1931, la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă. Contribuțiile sale majore în domeniul ingineriei, educației și construcțiilor rămân părți integrale ale patrimoniului național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *