Ofițerul de poliție din Botoșani, reținut de DNA, și-a ratat o carieră la care visa de ani de zile

Ofițerul de poliție din Botoșani, care a fost reținut, miercuri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și-a ratat o carieră la care visa de ani de zile. Subcomisarul Cristian Mancaș, care este acuzat că lua mită de la subalterni, a fost simplu agent de poliție la Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți Prut, iar acum trei ani a dat concurs și a trecut în corpul ofițerilor.

La scurt timp, i s-a oferit oportunitatea de a crește profesional și a obținut funcția de șef al Punctul de Trecere a Frontierei de la Sculeni- Iași (la frontiera dintre România și Republica Moldova).

Din păcate, cariera lui s-a încheiat miercuri, când tânărul a fost reținut de procurorii anticorupție.

Trei rețineri în dosarul șpăgilor de la Sculeni

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus, miercuri, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a subcomisarului Cristian Mancaș, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, pentru comiterea a nouă infracțiuni de luare de mită.

O dată cu el au fost reținuți și agenții de poliție Gabriel Alexandru Bertea și Iulian Teofil Baciu din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (șase fapte), dare de mită, complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 7 iulie – 8 noiembrie 2023, Cristian Mancaș Cristian, Gabriel-Alexandru Bertea și Iulian-Teofil Baciu, „în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene”.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile”, susțin procurorii anticorupție.

În același context, botoșăneanul Cristian Mancaș, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei.

VIDEO Un șofer din Botoșani a produs un accident și a fost dat afară de la muncă după o depășire a celor de la SMURD. „Pe șoferul de la SMURD nici nu l-a interesat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *