Sfaturile unei doctorițe din Botoșani de care ar trebui să țină cont toate femeile. „Să nu amâne prezentarea cât mai rapidă la medic dacă…”

O doctoriță ginecolog din Botoșani oferă o serie de sfaturi pentru femei. Medicul Alexandra Ciobanu explică ce este de fapt avortul și ce ar trebui să știe femeile care sunt însărcinate sau vor să devină mame.

„Încărcătura emoționala la pacientele care au trecut prin experiența unei pierderi de sarcina este foarte mare, și de multe ori lasă urme adânci in sufletul lor. Chiar daca acest lucru se intampla in primul trimestru de sarcina, pentru multe femei inseamna pierderea copilului si toate sperantele si planurile pe care le-au avut pentru viitor, însă îmi doresc sa fie clar faptul ca cele mai multe avorturi spontane apar ca un eveniment unic și există o șansă mare de a avea o sarcină de succes în viitor”, spune medicul.

Potrivit doctoriței, un număr foarte mic de femei au o afecțiune care le face mai susceptibile avortului spontan, și în acest caz, poate fi necesar un tratament pentru viitoarea sarcina.

Iată explicațiile acesteia:

Avortul este definit ca pierderea spontană a unei sarcini intrauterine, care apare înainte ca fătul să fie viabil, adică să poată supraviețui în afara uterului. În prezent, limita viabilității este stabilită la 24 de săptămâni gestaționale.

Simptome, evaluare medicală

Primul si cel mai evident simptom al unui avort spontan este reprezentat de sangerarea vaginala, care poate fi insotita de crampe si dureri la nivelul abdomenului inferior.

Alte simptome specifice pentru avortul spontan sunt:

Dureri de burta/spate, diferite ca intensitate, de la usoare pana la severe

Scurgeri genitale maronii/roz

Ameliorare subita a simptomelor sarcinii sau disparitia temporara a acestora

Examinarea ecografică transvaginală a devenit standardul acceptat pentru evaluarea femeilor cu suspiciune de complicații ale sarcinii incipiente. Clasificarea ecografică a avortului se bazează exclusiv pe aparențele morfologice ale sarcinii și nu ține cont de cantitatea sângerării vaginale sau de evaluarea clinică.

Sarcina oprită din evoluție- reprezintă absenta activității cardiace embrionare.

Sacul gol (sarcina cu ou clar/anembrionara) se referă la stadiul incipient în cursul unui avort spontan, când sacul gestațional este prezent în cavitatea uterină, însă este gol.

Principala dificultate este evitarea confundării unei sarcini intrauterine incipiente normale, cu un avort silențios.

Diagnosticarea greșită a unei sarcini normale ca avort poate duce la întreruperea unei sarcini normale dorite. De aceea, se recomandă confirmarea diagnosticului dupa o reevaluare la 7-14 zile.

Avortul incomplet

Diagnosticul ecografic al avortului incomplet se bazează pe identificare unor fragmente de sarcină rămase în uter sau identificarea unei grosimi a endometrului anormal de mare.

Avortul complet

Diagnosticul de avort complet se stabilește în cazurile în care la examenul ecografic nu se mai identifică nimic din sarcina constatată anterior. Este un diagnostic cert numai la femeile la care ecografiile anterioare au confirmat o sarcină intrauterină.

Dozarea concentrației hormonului specific sarcinii in sânge, BETA HCG, este utilă pentru a confirma oprirea din evoluție a sarcinii la femeile la care aspectele ecografice nu sunt concludente. Concentrațiile de HCG (gonadotropină corionică umană) din serul matern în general se dublează la fiecare 1,4-1,6 zile până in ziua 35 a sarcinii și apoi se dublează la fiecare 2,0-2,7 zile din a 35-a zi până in a 42-a zi.

Analiza hormonului nu trebuie utilizată singură decât la femeile cu aspecte ecografice neconcludente!

Recomand tuturor pacientelor însărcinate sa nu amâne prezentarea cât mai rapida la medic dacă au unul sau mai multe din simptomele de mai sus.

One thought on “Sfaturile unei doctorițe din Botoșani de care ar trebui să țină cont toate femeile. „Să nu amâne prezentarea cât mai rapidă la medic dacă…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *