„Ora magică”, proiectul unic în România cu beneficii uriașe pentru nou-născuți. Va fi implementat de un medic de la Maternitatea Botoșani

Un medic neonatolog de la Maternitatea Botoșani vrea să implementeze un proiect unic în România. Se numește „ora magică” prin care toate mamele pot petrece, imediat după naștere, dacă totul a decurs normal, fără complicații, 60 de minute doar cu bebelușul abia venit pe lume.

De obicei, la maternitățile din România, după ce un copil se naște. este preluat de personalul medical. După tăierea cordonului ombilical este spălat și mai apoi supus unor investigații post-natale, inclusiv cântărire și măsurare. Așa cum mărturisesc multe mame, se bucură de copilul nou-născut abia după o oră, în cel mai bun caz. Dacă sarcina este complicată sau nașterea prematură, copilul este dus pe secțiile de neonatologie sau în cele mai grave cazuri la Terapie Intensivă.

Cam o oră a durat să primesc copilul. Nașterea a fost naturală, fără probleme. Dar am tânjit după atingerea lui imediat după naștere. Mamele au o sensibilitate după ce nasc și este magică acea atingere a bebelușului proaspăt născut. Este un moment unic”, spune o proaspătă mămică din Maternitatea Botoșani.

Tocmai de aceea, șefa secției de neonatologie de la Maternitatea Botoșani, medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, vrea să implementeze un proiect numit „ora magică” prin care bebelușul și mama să se bucure împreună de primele  60 de minute din viața nou-născutului.

Moment unic pentru mamă și copil

Medicul Carmen Zaboloteanu, un cunoscut neonatolog din Botoșani, spune că pentru a crea o conexiune imediată între mamă și copil, dar și pentru stimularea sistemului imunitar, se recomandă așa-numita „oră magică”, acest lucru însemnând că nou-născutul, imediat după ce i se taie cordonul ombilical și este șters, este așezat pe pieptul mamei. Este un contact piele pe piele, timp de o oră, în care cei doi, mamă și copil, se pot bucură unul de celălalt.

„Ora magică presupune că dacă un copil se naște și totul este în regulă, imediat este șters, aspirat, măsurat și, după numai câteva minute, se poate pune pe pieptul mamei unde, va sta o oră, se inițiază alăptarea și este cel mai frumos lucru din lume, a explicat Carmen Zaboloteanu.

Prima condiție pentru ca ora magică să aibă loc este ca bebelușul să se nască în condiții normale, fără probleme de sănătate.

„Ora magică” este prevăzută și de Organizația Mondială a Sănătății, dar și de UNICEF, iar spitalele care o practică poartă emblema de BFH( Baby Friendly Hospitals). Medicul Carmen Zaboloteanu vrea ca Maternitatea Botoșani să intre în această categorie selectă de spitale, înființând ora magică. Pentru eficiență maximă, medicul botoșănean solicită să se angajeze personal suplimentar.

Imunizare naturală, la capacitate maximă

Neonatologul botoșănean spune că beneficiile, mai ales pentru sănătatea bebelușului, sunt dovedite științific și sunt numeroase.

„Faptul că nou-născutul vine în contact cu pielea mamei, duce la formarea primelor părți ale microbiomului, probiotice, prebiotice, pe care le ia din pielea mamei, pe care începe să le dezvolte. În plus, vorbim de un atașament emoțional aparte”, precizează Zaboloteanu.

În același timp, spune medicul, este stimulată alăptarea naturală, instinctivă.

„Se instalează alăptarea, care pune bazele împotriva unor boli viitoare, stimulează puternic imunitatea”, mai spune neonatologul botoșănean, potrivit adevarul. ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *