Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani nu are medic cardiolog pediatru

Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani nu are medic cardiolog pediatru. Singurul pediatru cardiolog al Secției Pediatrie era medicul Dan Hamza, care a trecut la cele veșnice în urmă cu câțiva ani, iar de atunci spitalul a rămas fără pediatru cardiolog. Din acest motiv, la cazurile grave de la Maternitate și Secția Pediatrie sunt  chemați medicii cardiologi de la adulți pentru investigații în cazul copiilor care se nasc cu malformații cardiace.

Neavând un cardiolog pediatru la nivelul spitalului, protocolul spune că acel copil să fie stabilizat, să-l transferăm într-un centru universitar să i se pună diagnosticul și după aceea să fie transferat într-un alt centru unde să fie operat. În momentul în care sun într-un centru de chirurgie cardiacă și cer un transfer, trebuie să ai un diagnostic”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie de la Maternitatea Botoșani.

Medicii cardiologi pediatri sunt tot mai puțini în țară, întrucât această specialitate presupune mai mulți ani de rezidențiat, atât pe pediatrie cât și cardiologie.

Medicii pediatri din generația anilor 70 ieșeau medici pediatri în urma terminării facultății. Acum toată lumea face medicină generală, ulterior se specializează pe pediatrie, cardiologie pediatrică, neurologie pediatrică și o mare problemă sunt neuropsihiatrii pediatri, care în ultima perioadă nu a mai ieșit la specializare această specialitate. Noi am avut în Botoșani cu specialitatea de cardiologie pediatrică pe domnul doctor Hamza, care pe lângă pediatru era și cardiolog pediatru. Și pe partea de pediatrie, pe specialitățile sensibile: cardiologie, psihiatrie, neurologie sunt foarte puțini colegi care se specializează și pe partea de patologie pediatrică pe aceste specialități. Este foarte greu, pentru că mulți colegi trebuie să facă 11-12 ani de specializare rezidențiat. Am mai avut cazuri deosebite și în colaborare cu doamna doctor de la Secția Neonatologie, în momentul în care m-a solicitat, am adus cardiologi care au venit la Maternitate și au făcut ecocord la pacienții care necesitau această investigație, a declarat medicul Monica Adăscăliție, managerul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.

FOTO! Brutărie artizanală autentică în Botoșani! Cea mai sănătoasă și gustoasă paine cu maia, din ingrediente 100% naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *