Actrița din Botoșani care și-a respectat profesia până la venerație. Prima apariție pe scenă nu a uitat-o niciodată. „Cum dansam eu aşa şi băteam din picior am simţit eu ceva…”

Botoșaniul a dat României unii dintre cei mai mari actori. Unul dintre aceștia a fost Eugenia Bosânceanu, acrița de excepție născută în comuna Rădăuți-Prut, localitate în care și-a petrecut și o parte din copilărie. S-a născut pe 8 februarie 1925 și a decedat pe 24 decembrie 2018. A lăsat în urmă o întreagă avere atât în teatru, cât și în cinematografie.

Ciulinii Bărăganului (1958), Răscoala (1965), Baltagul (1969), Păcală (1974), Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980), Septembrie (1978), Margo (2006), Păcală se întoarce (2006), sunt doar câteva din filmele în care ne-a încântat.

Eugenia Bosânceanu a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti în anul 1952. A jucat în „Codin“, „Ciulinii Bărăganului“, „Viforniţa“, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“ , „Pe aici nu se trece“ , „Mânia“ , „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu“ , „Pentru patrie”, „Pădurea nebună“.

Botoșăneanca a învăţat de la profesoara sa, Aura Buzescu, că unul dintre cele mai importante lucruri este sentimentul de respect dus până la veneraţie pentru profesie. Potrivit jurnalspiritual.eu, prima apariţie pe scenă a fost cu acest ansamblu la Teatrul Naţional din Cernăuţi. A ajunst în Bucureşti în 1943.

„Aveam o pereche de pantofi de antilopă cu toc. Cum dansam eu aşa şi băteam din picior am simţit eu ceva, era oarecum o schimbare, dar nu-mi dădeam seama ce. Apoi am înţeles, îmi sărise tocul. L-am găsit când s-a lăsat cortina. Apoi, din cauza bombardamentelor am lăsat-o mai moale cu şcoala. Mă săturasem să mă tot mut de colo colo. Am ajuns astfel la Bucureşti. O rudă la care locuiam a venit într-o zi cu o invitaţie la un eveniment. Stăteam între Piaţa Victoriei şi Dorobanţi şi mi-a spus să merg eu că sunt tânără. Am mers şi era o grădină în aer liber unde activa un ansamblu al femeilor democrate din România, UMCF.”, povestea marea actriță.

Mai multe despre marea actriță: AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *