Măsură suplimentară luată de Poliția Botoșani pentru prevenirea violenței în rândul elevilor. „Este, dacă vreți, un proiect pilot”

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani a luat o măsură suplimentară pentru prevenirea violenței în rândul elevilor, în acest an școlar. Practic, la nivelul municipiului există un echipaj de poliție care acționează zilnic, atât cu autospeciala de poliție, cât și pedestru, în zona unităților de învățământ. Potrivit șefei Biroului de Siguranță Școlară, comisarul șef de poliție Daniela Gheorghiescu, acesta suplimentează dispozitivul curent de ordine publică, încă din 11 septembrie.

Un echipaj care acționează zilnic atât în regim de patrulare auto, cât și pedestru, pe un itinerariu adiacent unităților de învățământ din municipiu, la intervale de timp suprapuse programului de desfășurare a orelor de curs. Este, dacă vreți, un proiect pilot”, a declarat Daniela Gheorghiescu.

Potrivit acesteia, dacă la sfârșitul acestui an se dovedește că această măsură a dus la rezultate bune, atunci acest „proiect pilot” va fi extins și în municipiul Dorohoi.

„Misiunea lor unică este aceea de a patrula în proximitatea unităților de învățământ, de a desfășura activități care sunt specific polițienești”, a declarat Gheorghiescu.

Tot mai mulți elevi din județul Botoșani reacționează violent atunci când intră într-un conflict. Cel puțin asta arată datele Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Botoșani. Deși numărul infracțiunilor comise în școli sau în apropierea acestora este mai mic în primele nouă luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentanții Biroului de Siguranță Școlară constată o pondere ridicată a agresiunilor în rândul elevilor.

Potrivit comisarului șef de poliție Daniela Gheorghiescu, șefa Biroului Siguranță Școlară, peste 450 de unități de învățământ din județ sunt repartizate în responsabilitatea IJP Botoșani.

„La nivelul județului, în primele nouă luni ale anului a fost înregistrată o scădere a infracțiunilor sesizate ca fiind produse în școli sau în proximitatea acestora, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Au fost sesizate 56 de infracțiuni, cu 16 mai puține. În funcție de tipul faptei de natură penală, identificăm o pondere ridicată a infracțiunilor contra integrității corporale sau a sănătății, dar se impune să menționăm că inclusiv acestea se situează pe un trend descendent, fiind cu șase mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Daniela Gheorghiescu.

Cei mai mulți au devenit violenți în urma unor conflicte spontane

Astfel, au fost 33 de fapte de lovire sau alte violențe, 10 furturi, trei fapte de purtare abuzivă, trei de distrugere, două agresiuni sexuale, o amenințare, o faptă de port de obiecte periculoase, un șantaj, o vătămare corporală din culpă și o faptă de hărțuire.

„Cele mai multe dintre cazuri s-au produs pe fondul unor conflicte spontane, lipsind astfel o rezoluție infracțională caracterizată prin premeditare sau sunt rezultatul unor activități de joacă pe timpul pauzelor care favorizează producerea de accidente”, precizează Gheorghiescu.

Elevii cei mai agresivi, în mediul urban

Cei mai agresivi sunt elevii din mediul urban. Polițiștii au desfășurat nenumărate activități preventive prin care le-au explicat tinerilor ce consecințe au acțiunile lor, dar au fost și activități de consiliere a elevilor implicați.

„În primele nouă luni, cele mai multe fapte, în număr de 51, au fost comise în incintă, iar cinci în zona adiacentă a unităților de învățământ. În ceea ce privește mediul de comitere, în perioada analizată, 31 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, iar 25 în mediul rural”, susține șefa Biroului de Siguranță Școlară.

VIDEO Stau prost cu nervii! Tot mai mulți elevi botoșăneni își rezolvă conflictele prin violență. Cei mai agresivi sunt în mediul urban

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *