Tot mai mulți adolescenți cu deformări de coloană. Medic de la Secția Pediatrie Botoșani: Sunt deformări de la ghiozdane, de la telefon și calculator

Sute de copii ajung în situaţia de a-şi deforma coloana vertebrală de la gențile pe care sunt nevoiţi să le care zilnic în spate, dar și de la poziția incorectă atunci când stau pe telefon ori pe calculator. Medicii pediatri atrag atenţia că tot mai mulți copii, cu vârste până în 18 ani, au probleme la coloana vertebrală.

Constantin Tudorache, medic șef Secție Balneofizioterapie Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, spune că la adolescenți tulburările de statică vertebrale sunt tot mai frecvente.

Potrivit acestuia, au fost și cazuri când pacienții cu astfel de probleme s-au prezentat târziu pentru îngrijiri medicale și au avut nevoie de intervenții chirurgicale.

Sunt tulburări de statică vertebrală, adică scoliozele. Ele sunt cele mai frecvente și cele mai invalidante. Netratată la timp duce la deformarea cutiei toracice, probleme respiratorii, Depistarea scoliozei ar trebui făcută în primii trei ani de viață de către medicul de familie sau medicul pediatru. Scoliozele depistate după trei ani, se tratează prin program de recuperare și obligatoriu corset. Majoritatea mamelor nu înțeleg că corsetul trebuie purtat obligatoriu. Tratamentul cu corset și kinetoterapie împreună pot da rezultate, altfel nici vorbă. Coloanele cu scolioză de grad mare netratate și depistate la timp ajung la operație, iar operația este dificilă. În Botoșani sunt unii părinți care aflând diagnosticul, aflând ce are copilul lor, le dispare interesul pentru tratament. Tratamentul poate dura ani de zile. Mulți dintre părinți reproșeză că ghiozdanele sunt grele. Singurul sfat pe care l-am dat este să ia troler și să meargă la școală. O altă cauză a scoliozei este telefonul și calculatorul, pentru că ei stau ghemuiți în pat, în fotoliu”, a declarat medicul Constantin Tudorache.

Medicul botoșănean spune că Spitalul de Copii dispune de o bază de tratament deosebit de complexă și cu aparatură ultramodernă, cu rezultate terapeutice pentru pacienți.

Un cunoscut om de afaceri din Botoşani îşi deschide cafenea în Centrul Vechi. A obţinut spaţiu de la Primărie

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *