FOTO Un poliţist de frontieră din Botoşani s-a luat la ceartă cu poliţiştii rutieri după un accident. A fost condamnat pentru ultraj

Polițistul de frontieră din Botoșani, care, în urmă cu un an, a condus băut un autoturism și a ajuns cu el în șanț, a fost condamnat, marţi, de Judecătoria Dorohoi la un an şi zece luni de închisoare pentru refuzul de prelevare a mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei și ultraj.

Petru Tituleac, care este agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, a beneficiat de suspendarea executării pedepsei primind un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni.

Accidentul a avut loc pe 22 august 2022. Aflat sub influența băuturilor alcoolice, polițistul a intrat cu mașina într-un gard, în comuna Mihăileni. La fața locului a ajuns un echipaj de poliție, care a început cercetările. În timpul imobilizării, acesta l-a lovit pe unul dintre polițiști. Polițistul de frontieră a fost pus să sufle în etilotest, iar rezultatul a fost de 1,33 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge.

Rănit, bărbatul de 44 de ani, polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, a fost luat de ambulanță și transportat la spital.

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Tituleac Petru, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. şi ped. de art. 257 alin. (1) şi 4 rap. la art. 206 alin. (1) Cod penal şi 193 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare. În baza art. 67 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) C. pen., interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani, executabilă în condiţiile art. 68 Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) C. pen. respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnă pe inculpatul Tituleac Petru, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz de prelevare mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, prev. şi ped. de art. 337 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare.

În baza art. 67 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi i C. pen., interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehiculele prevăzute de Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 195/2002, pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, executabilă în condiţiile art. 68 Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) C. pen. respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule prevăzute de Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 195/2002.

În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal raportat la art. 38 alin.1 Cod penal, aplică inculpatului Tituleac Petru pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, la care adaugă un spor de 4 (patru) luni închisoare, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea, pedeapsa rezultantă fiind de 1 (un) an şi 10 (zece) luni închisoare. În baza art. 45 alin. 3 lit. a rap. la art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) C. pen. respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule prevăzute de Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 195/2002, pe o durată de 2 ani şi 6 luni, executabilă în condiţiile art. 68 alin. 1 Cod penal. În temeiul art. 45 alin. 5 C.pen. raportat art. 45 alin. 3 lit. a şi art. 65 alin. 1 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) C. pen. respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule prevăzute de Anexa nr. 1 la O.U.G. nr. 195/2002.

În baza disp. art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei principale şi a celei accesorii sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b C. pen., impune inculpatului Tituleac Petru să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen. pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Mihăileni sau Primăriei Cândeşti, jud. Botoşani pe o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului Tituleac Petru asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Tituleac Petru în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. În temeiul art. 5 alin.5 din Legea nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare informează inculpatul Tituleac Petru că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic. Ia act că persoana vătămată Costiuc Mihai Alexandru nu s-a constituit parte civilă în cauză. În baza art.274 alin.1 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 1.100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 745 lei aferentă fazei de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10 octombrie 2023.

 

Ministrul Sănătății, noi declarații despre cazul Alexandrei Ivanov: „Dacă tu refuzi să-ți vezi pacientul asta nici măcar nu mai este vorba despre malpraxis este vorba de…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *